Ekonomija

Italijanske firme odlučne da ostanu u Rusiji: "Tržište od izrazitog značaja"

Iako se suočavaju sa "ogromnim" pritiscima i poteškoćama, italijanske firme ne nameravaju da odu, izjavio je predsednik Udruženja italijanskih preduzetnika u Rusiji Vitorio Torembini
Italijanske firme odlučne da ostanu u Rusiji: "Tržište od izrazitog značaja"Getty © Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Italijanske kompanije će nastaviti da posluju u Rusiji uprkos ogromnim poteškoćama i pritiscima iz EU, rekao je predsednik Udruženja italijanskih preduzetnika u Rusiji Vitorio Torembini.

Samo dve italijanske kompanije su do sada prekinule svoje poslovanje u Rusiji, uključujući državnog energetskog giganta "Enel", rekao je Torembini u izjavi za rusku medijsku kompaniju RBK, ne navodeći drugu firmu.

"Osim kompanija iz sektora nafte i gasa, svi su ostali. Neki su smanjili broj zaposlenih, ali niko nije napustio Rusiju", dodao je on.

"Enel", najveća evropska komunalna kompanija, prodala je u oktobru svoj udeo od 56,4 odsto u "PJSC Enel Rusija" lokalnom gigantu "Lukoilu" i investicionom fondu "Gazprombank-Frezija" za 137 miliona evra. Procenjuje se da je "Enel" tom odlukom izgubio više od milijardu evra.

Torembini je ocenio da su italijanska preduzeća i dalje zainteresovana za rusko tržište i da ne nameravaju da odu iz zemlje. On je istakao da se čak i prave novi investicioni planovi, posebno u sektoru građevinarstva i maloprodaje hrane, ali je odbio da otkrije imena kompanija koje su u te planove uključene.

Predstavnik italijanskih preduzetnika u Rusiji je istakao da se firme koje rade u Rusiji suočavaju sa "ogromnim" logističkim, finansijskim i bankarskim poteškoćama zbog sve većeg pritiska italijanskih i EU vlasti, ali je naveo da su italijanske kompanije "dovoljno jake da se suprotstave ograničenjima."

Rusko tržište je od izrazitog geopolitičkog i ekonomskog značaja, ocenio je Torembini, navodeći da "ovo nije Nepal, ovo je Rusija" – što objašnjava zašto italijanske kompanije nastoje da zadrže svoje prisustvo.

Manje od 9 odsto kompanija iz EU i zemalja G7 koje su posedovale podružnice u Rusiji napustilo je zemlju od uvođenja sankcija prošle godine, prema nedavnom istraživanju ekonomista sa švajcarskog Univerziteta Sent Galen.

image