Sport

Italijanski ministar podržao učešće Rusa na Olimpijskim igrama 2026.

Na severu Italije će za tri godine biti održane 25. Zimske olimpijske igre, a kako stvari stoje, tamo bi mogli da učestvuju sportisti iz Rusije i Belorusije
Italijanski ministar podržao učešće Rusa na Olimpijskim igrama 2026.Getty © Pascal Le Segretain / Staff

Prvi potpredsednik vlade Italije Mateo Salvini istakao je da bi voleo da se ruski i beloruski sportisti takmiče na Zimskim olimpijskim igrama koje će se 2026. održati u toj zemlji.

Italijanski ministar za infrastrukturu i transport dao je pozitivan odgovor na goruće pitanje u olimpijskom sportu, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet u utorak preporučio međunarodnim savezima da dozvole Rusima koji nisu podržali rat u Ukrajini da se takmiče kao neutralni takmičari.

Time bi ruskim i beloruskim sportistima bilo dozvoljeno da se takmiče bez obeležja dveju zemalja.

"Što se mene tiče, mislim da sportisti mogu da se takmiče bez zastava i simbola", rekao je Salvini za "Radio Kapital". Salvini nadgleda pripreme za Olimpijske igre 2026. godine, koje će biti održane u Milanu.

"Ne mislim da bi individualni sportisti ili umetnici trebalo da plate. Ako biste paraolimpijca sprečili da se takmiči na Olimpijskim igrama u Italiji, time ne biste poslali signal Moskvi", rekao je Salvini i dodao da će "poštovati odluke koje međunarodne organizacije budu donosile".

Ova izjava Salvinija naišla je na osudu italijanske opozicione Demokratske stranke, opisujući je kao "neodgovornu provokaciju". Zimske olimpijske igre 2026. godine biće održane u Milanu i Kortini Dampeco.

image