Ekonomija

Putniković: Rusija četvrta po izvozu tečnog gasa, Srbija sigurna

Ističe da Srbija, kako kaže, na sreću ima Turski tok i da nam zemlje kroz koje on prolazi nisu remetile dotok, za razliku od Zapadne Evrope
Putniković: Rusija četvrta po izvozu tečnog gasa, Srbija sigurnawww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Glavna i odgovorna urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković smatra da će cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji i posle poskupljenja 1. maja ostati među najnižim u Evropi.

"Sam prirodan gas je jako bitan zbog povoljne cene. S druge strane, mi imamo dugoročan ugovor s Rusijom tog energenta", navodi ona i dodaje da se najavljuju novi projekti koji će biti završeni krajem godine, gde će Srbija imati mogućnost snabdevanja iz drugih pravaca.

Ističe da što se tiče novog snabdevanja, dobro je što je u Banatskom Dvoru i skladištima u Mađarskoj rezervi od prethodne godine.

"Koliko sam čula, najavljuju se nove dopune tog gasa. S Azerbejdžanom se pregovara o dodatnim količinama prirodnog gasa koji bi mogao da stigne za narednu grejnu sezonu. Verujem da nećemo imati problema", navodi Putnikovićeva. 

Daje primer da onaj ko hoće da otvori neku fabriku u Srbiji, može da računa na sigurno snabdevanje gasom i da neće biti istovetnih problema kao kod privatnika u Zapadnoj Evropi.

Urednica portala "Energija Balkana" naglašava da je teško proceniti kakve će cene gasa biti i da to ni oni koji su na samoj berzi ne smeju da prognoziraju.

"Sada imamo pojeftinjenje nafte zato što je OPEK smanjio isporuke da ne bi došlo do nekih većih poremećaja, ali recesija u Americi, kriza u Zapadnoj Evropi, najava većih potrošača Kine da im ne trebaju veće količine je uticalo na pojeftinjenje nafte", objasnila je ona.

Ističe da Srbija, kako kaže, na sreću ima Turski tok i da nam zemlje kroz koje on prolazi nisu remetile dotok, za razliku od Zapadne Evrope koja umnogome zavisi od gasa koji stiže tankerima i koji je skuplji.

Rusija izvoznik, Ukrajina posrednik, Evropa kupac

Ukrajina je jedino nastavila da šalje ruski gas ka Evropi, tako da je Evropa počela da traži nove dugoročne snabdevače, upozorava.

"Gas već teče postojećim gasovodom Snaga Sibira do Kine. Grade se i ugovaraju novi. Ono o čemu se malo govori je to da je Rusija krenula da u svojim lukama u Severnom moru pravi LNDž terminale, da izvozi gas. Često i taj gas ide u Evropu preko posrednika, pa to bude opet kupljeno kao da nije ruski, a zapravo jeste", navodi Putnikovićeva.

Dodaje i da je Rusija izbila na četvrto mesto kao izvoznik tečnog gasa, što znači, ističe da ona sebi nalazi nove kupce, a Evropa opet nalazi nove prodavce.

Što se tiče cene naftnih derivata, Putnikovićeva podseća da je Vlada Srbije donela odluku da i do kraja maja zadrži kontrolu cena, što znači da neće biti nekih naglih skokova, jer bi, kako ukazuje neki vlasnici pumpi poskupeli mnogo više. 

image