Ekonomija

Bivši novinar "Foks njuza": Dedolarizacija uzima maha

Udeo dolara u svetskim deviznim rezervama za poslednjih godinu dana smanjio se za 8 odsto, podseća Klejton Moris
Bivši novinar "Foks njuza": Dedolarizacija uzima mahawww.globallookpress.com © Fernando Gutierrez-Juarez

Bivši voditelj "Foks njuza" Klejton Moris ocenio je da sve više zemalja u svetu danas odustaje od dolara i počinje da daje prednost nekim drugim valutama, što, kako je rekao, predstavlja veliku opasnost za finansijski sistem Sjedinjenih Američkih Država. 

Ako se udeo dolara u svetskim deviznim rezervama za više od 20 godina smanjio za 16 odsto, onda je za poslednjih godinu dana došlo do dodatnog smanjenja za 8 odsto, ocenio je on, primećujući da se pozicija američke valute dosta izmenila. 

Osim toga, on je istakao da, kako se čini, sankcije zapadnih zemalja protiv Moskve nisu postigle željeni efekat, već su paradoksalno dovele do ekonomskog kraha Ukrajine.

Prema njegovim rečima, BDP Rusije je danas na istom nivou na kojem je bio i pre februara 2022. godine, odnosno, sankcionog pritiska na Moskvu.

Sve veći savezni dug, oštre oscilacije dolara i neizvesnost oko američkih kamatnih stopa doveli su do toga da su mnoge zemlje izgubile poverenje u američku valutu, saopštio je ranije tokom meseca "Čajna dejli".

Sa druge strane, upotreba juana u ugovorima za trgovinu svim proizvodima, od nafte do nikla, se ubrzava, pri čemu se udeo valute u globalnom finansiranju trgovine utrostručio od kraja 2019. godine. 

U međuvremenu, i Rusija povećava trgovinu sa svojim partnerima u rublji, dok BRIKS najavljuje stvaranje jedinstvene valute, dodajući da se trenutno radi na što većoj upotrebi nacionalnih valuta zemalja članica u međusobnoj trgovini.

image