Ekonomija

EU sankcije za "krijumčare" ruske nafte

Naftne mere su deo šireg paketa sankcija koje će ciljati treće zemlje čija trgovina s Rusijom cveta, uključujući Kinu i Iran
EU sankcije za "krijumčare" ruske nafte© Tanjug/Iranian Navy via AP

U nacrtu predloga 11. paketa sankcija Rusiji, u koji je "Politiko" imao uvid, nalazi se i zabrana na brodove koji prevoze rusku naftu u Evropsku uniju.

Reč je o takozvanoj floti iz senke starih tankera koji transportuju naftu iz Ruske Federacije pošto je EU zabranila uvoz ruskih energenata, a G7 uveo gornju cenu na crno zlato i njegove derivate.

Izvori "Politika" tvrde da na sastanku predstavnika 27 zemalja Unije nije bilo većeg protivljenja jačanju već postojećeg energetskog embarga, čak ni iz zemalja za koje se veruje da imaju koristi od neprijavljenog uvoza ruske sirove nafte.

"S obzirom na nagli porast pomenute prakse i s tim u vezi povezanih rizika po životnu sredinu, koji potencijalno mogu da nanesu brodovi koji prevoze rusku sirovu naftu i naftne derivate u pokušaju da se zaobiđu restriktivne mere Unije", nove mere bi zabranile pristup lukama Unije brodovima za koje se sumnja ili se utvrdi da krše zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata u Uniju i G7 dogovoreno ograničenje cene", navodi se u nacrtu i dodaje da bi se kazne primenjivale na brodove koji isključuju svoje transpondere i GPS.

Naftne mere su deo šireg paketa sankcija koje će ciljati treće zemlje čija trgovina s Rusijom cveta, uključujući Kinu i Iran, dok će u aneksu istih biti navedene konkretne države i proizvodi. 

Nova ograničenja trebalo bi da osiguraju da ranije runde sankcija imaju značajniji uticaj na rusku ekonomiju i ometaju sposobnost Kremlja da ratuje u Ukrajini.

Rusija inače nema dovoljno brodova za prevoz svoje nafte, pa koristi tankere trećih zemalja. Analiza "S&P globala" otkrila je da je veći deo te flote u grčkom vlasništvu. Neki brodovi isključuju svoje transpondere i GPS kako bi izbegli da budu otkriveni, navodi se u nacrtu novih sankcija.

image