Ekonomija

"Blumberg": Izvoz ruskih energenata u Kinu obara rekorde

Od početka sukoba u Ukrajini Kina uvezla ruske energente u vrednosti većoj od 50 milijardi dolara
"Blumberg": Izvoz ruskih energenata u Kinu obara rekordewww.globallookpress.com © © Cfoto

Kina je u septembru uvezla rekordne količine ruskog tečnog gasa i uglja, a ukupna vrednost ruskog izvoza energenata u ovu zemlju od početka sukoba u Ukrajini dostigla je 50 milijardi dolara, prenosi „Blumberg“.

Uvoz uglja iz Rusije skočio je na 2,5 miliona tona u septembru, što je znatno više od 900.000 tona tokom istog meseca proše godine i oko 1,9 miliona tona u avgustu, prenosi njujorški medij. Prodaja ruskog tečnog gasa Kini porasla je za oko trećinu u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 819,000 tona, i pored ukupnog pada kineskog uvoza ovog energenta od 12 procenata.

Uvoz sirove nafte iz Rusije iznosio je 7,5 miliona tona u septembru, nešto manje od 8,1 miliona tona iz avgusta ali i dalje više u poređenju sa 6,1 miliona tona iz septembra prošle godine. Ipak, poslednjih meseci Saudijska Arabija pretekla je Rusiju kao vodeći izvoznik nafte u Kinu.

Ukupna vrednost ruskog izvoza energenata opala je u septembru na 7,5 milijardi dolara, sa istorijskog maksimuma od 8,4 milijarde postignutog u avgustu. Međutim, to je i dalje znatno više od 4,7 milijardi dolara postignutih tokom istog meseca prošle godine.

Ukupna vrednost ruskog izvoza energenata u Kinu od početka sukoba u Ukrajini blizu je 51 milijarde dolara, što predstavlja porast od oko 20 milijardi u odnosu na isti period prošle godine.

image