Svet

Američka nuklearna industrija u problemu: Moraju da kupuju gorivo od Rusa

Američka vlada traži alternativne izvore snabdevanja obogaćenim uranijumom
Američka nuklearna industrija u problemu: Moraju da kupuju gorivo od Rusa© Unsplash

Američke kompanije koje razvijaju novu generaciju malih nuklearnih elektrana kako bi se smanjile emisije štetnih gasova imaju veliki problem: samo jedna kompanija prodaje gorivo koje im je potrebno, a ona je ruska.

Zbog toga, piše agencija Rojters, američka vlada traži alternativne izvore snabdevanja obogaćenim uranijumom, koji se inače koristi kao oružje, kako bi pomogla razvoju novih, naprednijih reaktora i pokrenula industriju koja će biti od suštinske važnosti za zemlje koje žele da ostvare ciljeve nulte emisije gasova.

"Ovo je kritična misija i svi napori da se poveća poizvodnja se procenjuju.", saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Energetska kriza izazvana sukobom u Ukrajini obnovila je interesovanje za nuklearnu energiju. Pristalice manjih reaktora nove generacije kažu da su takve elektrane efikasnije, lakše za izgradnju i mogu da pomognu u smanjenju upotrebe fosilnih goriva.

"Jasna nam je potreba za hitnom akcijom kako bi se intenziviralo uspostavljanje održivog, snabdevanja tržišta uranijumom", naveli su u ministarstvu.

 Samo kompanija "Teneks", koja je deo ruske državne kompanije za nuklearnu energiju "Rosatom", prodaje HALEU. Reč je o 20 odsto obogaćenom uranijumu, za razliku od petoprocentnog uranijuma koji pokreće većinu nuklearnih elektrana.

Iako "Rosatom" nije pod sankcijama Zapada, američke kompanije poput "Iks enerdžija" i "TeraPauera", kojima predsedava milijarder Bil Gejts, "ne žele da zavise od ruskih sirovina"

"Posle Ukrajine, nije nam prijatno da sarađujemo sa Rusijom.", rekao je direktor spoljnih poslova "TeraPauera", Džef Navin.

Nuklearna energija trenutno se koristi za proizvodnju 10 posto svetske struje i mnoge zemlje sada ispituju pokretanje novih nuklearnih projekata kako bi ojačali energetsku bezbednost i povećali zalihe, ali i da bi ispunili ciljeve smanjenja emisije gasova iz staklene bašte.

image