Ekonomija

Turska: Računamo na popust za ruski gas

Ministar finansija Nuredin Nebati izjavio je da se Ankara snažno zalaže za popust na veliku količinu gasa koji kupuje iz Moskve
Turska: Računamo na popust za ruski gaswww.globallookpress.com © © Stefan Sauer

Ministar finansija Turske Nuredin Nebati izjavio je danas u intervjuu za "Fajnenšel tajms" da će njegova zemlja tražiti popust na ruski gas. 

"Turska je takođe zatražila od Gasproma mogućnost odloženog plaćanja", rekao je Nebati. 

Prema njegovim rečima, Ankara se snažno zalaže za popust na veliku količinu gasa koji kupuje iz Moskve, a takođe i odloženo plaćanje. Nebati je dodao da očekuju "dobre vesti" na oba fronta.

Ruski predsednik Vladimir Putin 16. septembra je nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, saopštio da je postignut dogovor da turska strana plaća 25 odsto isporuka ruskog gasa u rubljama.

Nekoliko dana kasnije, turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez rekao je da će u bliskoj budućnosti taj sporazum stupiti na snagu.

Blumberg je početkom oktobra objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Turska navodno zatražila od Rusije da odloži deo plaćanja prirodnog gasa do 2024. godine.

Međutim, ova informacija nije potvrđena. Izvori u Ankari su rekli da to pitanje nije bilo na dnevnom redu pregovora o gasu.

image