Ekonomija

Šuvalov: Kina i Rusija da ubrzaju stvaranje sistema za plaćanje u valutama ŠOS-a i BRIKS-a

Trgovinska saradnja Pekinga i Moskve nastaviće da raste, te je stoga neophodno kreirati potpuno nov i efikasan sistem plaćanja u rublji, juanu i valutama partnerskih organizacija, kaže predsednik ruske investicione državne korporacije "VEB.RF" Igor Šuvalov
Šuvalov: Kina i Rusija da ubrzaju stvaranje sistema za plaćanje u valutama ŠOS-a i BRIKS-awww.globallookpress.com © Anatoly Lomokhov

Predsednik ruske investicione državne korporacije "VEB.RF" Igor Šuvalov pozvao je danas Kinu i Rusiju da ubrzaju kreiranje efikasnog sistema za plaćanje u rublji, juanu i valutama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i BRIKS-a.

Kako prenosi portal RBK, Šuvalov je na Rusko-kineskom biznis forumu u Šangaju istakao da će trgovinska saradnja Kine i Rusije u budućnosti samo nastaviti da raste, te da će ona tokom ove godine sigurno dostići cilj od 200 milijardi dolara, ali da se najverovatnije neće tu zaustaviti. Pokazatelji će nastaviti da rastu, podvukao je. 

U tom kontekstu, on je ukazao na to da je dalje produbljivanje trgovinsko-ekonomske saradnje nemoguće ukoliko ne dođe do kreiranja jednog potpuno novog i efikasnijeg sistema za plaćanje.

"To je naš dug pred našim ekonomijama. Pozivamo vladu Ruske Federacije i naše partnere iz Kine da budu što aktivniji. Nezavisna i efikasna struktura za plaćanje neophodna je ne samo zbog rublje i juana, već i za izvođenje najozbiljnijih operacija u valutama ŠOS-a i BRIKS-a", rekao je Šuvalov.

Organizacija BRIKS - Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južnoafrička Republika - saopštila je prošle godine da zemlje članice rade na kreiranju posebne valute. Vest je usledila ubrzo nakon početka Specijalne vojne operacije i žestokih sankcija Zapada protiv Moskve, kada je veliki deo sveta počeo da traži alternativu američkom dolaru u pokušaju da se zaštiti od zapadne diktature.

Kako je to ranije nagovestio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ovo pitanje će dalje biti razmotreno u avgustu ove godine, na samitu u Južnoafričkoj Republici, nakon čega bi nova valuta BRIKS-a imala veliki potencijal da izbaci američki dolar kao rezervnu valutu organizacije.

BRIKS predstavlja više od 40 odsto svetske populacije i skoro trećinu globalne ekonomske proizvodnje, što ga čini jednim od najvažnijih svetskih ekonomskih blokova. Nekoliko drugih nacija, uključujući Saudijsku Arabiju i Iran, izrazilo je interesovanje da se pridruži grupi.

image