Ekonomija

Generalni sekretar OPEK-a: Povratak Irana na tržište nafte će biti dobrodošao

"Smatramo da je Iran odgovoran igrač među članovima svoje OPEK porodice. Siguran sam da će biti dobrog zajedničkog, sinhronizovanog rada, kako bi se obezbedilo da tržište ostane balansirano", istakao je generalni sekretar OPEK-a Hajtam el Gais
Generalni sekretar OPEK-a: Povratak Irana na tržište nafte će biti dobrodošaoGetty © David McNew/Getty Images

Iran je odgovoran partner i potpuni povratak te zemlje na tržište nafte biće dobrodošao kada SAD ukinu svoje sankcije, izjavio je generalni sekretar OPEK Hajtam el Gais za iransku novinsku agenciju Šana.

Iran, koji je član OPEK-a, sposoban je da svoje značajne kapacitete za proizvodnju nafte stavi na raspolaganje naftnom tržištu u kratkom vremenskom periodu, rekao je El Gais tokom svoje prve posete Teheranu.

Teheran se nalazi pod sankcijama SAD zbog svog nuklearnog programa, a sankcije su, između ostalog, usmerene i na industriju nafte i gasa.

Međutim, američke sankcije nisu uspele da u potpunosti zaustave izvoz iranske nafte otkako ih je Trampova administracija uvela 2016. godine.

"Smatramo da je Iran odgovoran igrač među članovima svoje OPEK porodice. Siguran sam da će biti dobrog zajedničkog, sinhronizovanog rada, kako bi se obezbedilo da tržište ostane balansirano, a kao što je OPEK činio tokom mnogih proteklih godina", rekao je generalni sekretar te organizacije iranskoj agenciji.

Pokušaji da se reše problemi između Vašingtona i Teherana i uklone sankcije više puta su propadali.

Iran i Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, objavili su u martu da će obnoviti diplomatske odnose nakon pregovora koji su se sprovodili uz posredovanje Kine, drugog najvećeg svetskog potrošača nafte. Ove dve zemlje zemlje su se složile da ponovo otvore svoje ambasade i uspostave bliže ekonomske veze.

image