Svet

SAD zabrinute zbog saradnje Rusije i Irana: Suprostavićemo vam se

Američki senator iz Teksasa Ted Kruz namerava da predloži nacrt zakona kako bi sprečio rusko-iransku saradnju
SAD zabrinute zbog saradnje Rusije i Irana: Suprostavićemo vam sewww.globallookpress.com © Iranian Supreme Leader's Office/Keystone Press Agency

Američki senator iz Teksasa, republikanac Ted Kruz kazao je da namerava da predloži nacrt zakona koji ima za cilj da se suprotstavi saradnji Rusije i Irana.

Političar je, govoreći na Hadson institutu u Vašingtonu, izrazio zabrinutost da se interakcija između Moskve i Teherana povećava i produbljuje.

"Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ne pokušava da se suprotstavi ovome. Zato radim na tome da obezbedim podršku za predlog zakona", naglasio je Kruz.

On je objasnio da zakonodavna inicijativa podrazumeva "primenu postojećih sankcija koje se odnose na Ukrajinu protiv banaka, naftnih tankera, aviona, aerodroma, brodova i brodogradilišta", koje Rusija i Iran navodno koriste u vojno-tehničkoj saradnji.

Osim toga, istakao je senator, ovaj predlog zakona ima za cilj "blokiranje milijardi dolara koje Iran ima u inostranstvu". Prema njegovim rečima, cilj je da Teheran ne dobije pristup ovim sredstvima u slučaju sklapanja "još jednog posla o atomu".

Podsetimo, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi kazao je da će američka administracija narednih dana uvesti nove sankcije protiv onih koji su uključeni u vojno-tehničku saradnju između Rusije i Irana. 

Prema Kirbijevim rečima, Iran isporučuje Rusiji uglavnom bespilotne letelice, kao i artiljerijske granate i tenkovsku municiju. On je naveo da "Iran želi da kupi od Ruske Federacije jurišne helikoptere, radare i borbene avione "jak-130" i drugu vojnu opremu vredne milijarde dolara.

Moskva i Teheran su više puta odbacivali zapadne verzije ruskih isporuka iranskih dronova za njihovu upotrebu u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takve izjave lažne i naglasio da ruska vojska koristi avione domaće proizvodnje. 

Iranski ministar spoljnih poslova je u novembru 2022. rekao da je ta zemlja isporučila dronove Rusiji, ali u malim količinama, i to nekoliko meseci pre početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini. 

image
VV inauguration
banner