Svet

Iran: Sankcije Evropske unije i Britanije nelegalne i intervencionističke

Evropska unija postupa iracionalno i sužava prostor za saradnju, navodi portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova
Iran: Sankcije Evropske unije i Britanije nelegalne i intervencionističkewww.globallookpress.com © Sobhan Farajvan

Iranske vlasti odbacile su sankcije Evropske unije i Velike Britanije uvedene ove nedelje protiv iranskih preduzeća i pojedinaca kao „neutemeljene“, prenosi opozicioni "Iran internešenel".

Portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani nove sankcije nazvao je "nelegalnim i intervencionističkim."

On je dodao i da su evropske države izgubile "racionalnost", pošto će tako "loš pristup" ograničiti "prostor za interakciju", prenosi iranski medij sa sedištem u Londonu.

Kanani je dodao i da će Iran preduzeti mere protiv takvih poteza, u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Evropska unija je u ponedeljak uvela sankcije protiv 29 pojedinaca i tri entiteta u Iranu zbog, kako su naveli, "kršenja ljudskih prava" tokom aktuelnih protesta u toj zemlji.

U izjavi, koju su u Briselu objavili nakon samita ministara spoljnih poslova, rečeno je da su sankcije uvedene zbog "njihove umešanosti u smrt Mahse Amini i nasilnom odgovoru na proteste u Iranu."

Nemačka ministarska spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da nove sankcije "šalju jasnu poruku onima koji misle da mogu da ućutkaju, zaplaše i ubijaju sopstveni narod bez posledica", prenosi "Iran internešenel".

Velika Britanija takođe je sankcionisala 24 iranska zvaničnika za koje tvrdi da su "umešani u nasilno gušenje protesta". Oni su optužili Iran da je "odgovoran za teška kršenja ljudskih prava."

image