Rusija

Iran: Dali smo Rusiji dronove pre nego što se "zakuvalo" u Ukrajini

Vlasti Islamske republike priznale su da su Ruse snabdeli manjim brojem bespilotnih letelica ali kategorično demantuju da su isporučili i projektile
Iran: Dali smo Rusiji dronove pre nego što se "zakuvalo" u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Iranian Army Office/Keystone Press Agency

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 11 dronova iranske proizvodnje za koje je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao da su u Rusiju poslati "mesecima pre" specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi "Blumberg".

"Dali smo Rusiji ograničen broj dronova nekoliko meseci pre rata u Ukrajini", rekao je on novinarima u Teheranu, prenosi AFP.

Teheran nije nastavio da Moskvi isporučuje dronove, tvrdi Amir- Abdolahijan koji kategorično demantuje i da je Iran Rusiji slao projektile.

"U frci koju su napravile neke zapadne zemlje oko toga što je Iran Rusiji obezbedio rakete i dronove da im pomogne u ratu u Ukrajini – deo o raketama je potpuno pogrešan. Deo za bespilotne letelice je tačan i mi jesmo Rusiji dali mali broj dronova mesecima pre rata", rekao je on, a prenela novinska agencija IRNA.

Iran je inače ranije demantovao da Rusiji šalje oružje za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, ali su, kako navodi "Rojters", trupe Kremlja iranskim lutajućim bespilotnim letelicama nekoliko nedelja napadali ukrajinske energetske objekte i druge ciljeve.

Rusija demantuje da je koristila iranske dronove, a ukrajinske snage ipak tvrde da su bespilotne letelice bile iranske proizvodnje Šahed-136.

Iranski ministar spoljnih poslova je ponovio i da Teheran "ne bi ostao ravnodušan" ako bi se dokazalo da je Rusija koristila iranske bespilotne letelice u ratu protiv Ukrajine, ali su dva visoka iranska zvaničnika i dvoje iranskih diplomata nedavno Rojtersu rekli da je Iran čak obećao da će Rusiji osim više dronova obezbediti i rakete zemlja-zemlja.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan okrivio je Kijev za ometanje sastanka iranskih i ukrajinskih eksperata o navodnoj isporuci oružja Moskvi od strane Teherana.

"Dogovorili smo se sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom da ako ima bilo kakav dokumentovani dokaz da su Rusi upotrebili iranske dronove protiv Ukrajine, onda će morati da ih predstavi. Trebalo je da u jednoj od evropskih zemalja pre dve nedelje imamo sastanak o tome. Naša delegacija je otišla tamo, međutim, nažalost, i nakon sat i po vremena čekanja ukrajinska delegacija se nije pojavila", rekao je Abdolahijan, prenosi agencija Tasnim.

Zbog isporuka dronova Rusiji, Evropska unija prošlog meseca odlučila je o uvođenju novih sankcija Iranu.

Britanija je uvela sankcije trojici iranskih vojnih zvaničnika i proizvođaču vojne opreme.

Kako je primetila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, tema kupovine borbenih dronova od Irana veštački je ubačena u američke medije da bi se izvršio pritisak na Teheran. A prema rečima portparol Kremlja Dmitrija Peskova, ruska tehnika koja se koristi u specijalnoj operaciji u Ukrajini je domaće proizvodnje.

Iranski šef diplomatije poziva Bajdena da prestane da podržava teroriste

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan pozvao je u petak američkog predsednika Džoa Bajdena da zaustavi licemerje i podrži teroriste, posebno ISIS, terorističku organizaciju zabranjenu u Ruskoj Federaciji.

"Bela kuća, koja je tokom nedavnih nemira u Iranu sve više promovisala nasilje i teror, takođe pokušava da zaključi nuklearni sporazum. Gospodine Bajden, prestanite sa licemernim ponašanjem i podrškom ISIS-u!", napisao je Abdolahijan na svom Tviteru.

image