Rusija

Povezuju se ruske i iranske luke: Putin i Raisi potpisuju sporazum o izgradnji železnice

Nova transportna linija povezaće ruske luke na Baltičkom i severnom moru sa iranskim lukama na obali Persijskog zaliva i Indijskog okeana, kazao je lider Rusije
Povezuju se ruske i iranske luke: Putin i Raisi potpisuju sporazum o izgradnji železnicewww.globallookpress.com © Iranian Presidential Website

Danas svedočimo da ideja, stara više od 20 godina, postaje realnost - između iranskih gradova Rašt i Astara biće postavljena železnička pruga duga 162 kilometra, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji potpisivanja sporazuma o stvaranju železničke pruge "Rašt-Astara" u Iranu, sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

"Čini se da je reč o maloj deonici, ali njeno puštanje u rad omogućiće uspostavljanje direktne i, kako stručnjaci kažu, besprekidne železničke komunikacije celom dužinom pravca Sever-jug", kazao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, veliki je i značajan projekat izgradnje transportne arterije, koja je zamišljena da poveže ruske luke na Baltičkom i severnom moru sa iranskim lukama na obali Persijskog zaliva i Indijskog okeana.

Odluka o zajedničkom radu Rusije i Irana na međunarodnom transportnom koridoru Sever-Jug doneta je još u julu 2022. godine tokom samita u Teheranu, podsetio je Putin.

Činjenica da Rusija i Iran uspešno sarađuju u okviru ovako velikog projekta ukazuje na visok nivo, plodonosnu i obostrano korisnu prirodu međunarodnih odnosa, kazao je Putin.

I Rusiji i Iranu je najvažnije jačanje trgovinskih, ekonomskih i drugih bilateralnih veza, koje se, prema rečima ruskog predsednika, grade na principima dobrosusedstva, poštovanja i uvažavanja međusobnih interesa.

"Jedinstvena transportna linija Sever-Jug, čiji će deo postati pruga 'Rašt-Astara', pomoći da se značajno izmene globalni saobraćajni tokovi. Prevoz duž novog koridora imaće značajne konkurentske prednosti", kazao je ruski predsednik.

Konkretno, isporuka robe iz Sankt Peterburga do Mumbaja trajaće oko 10 dana, što je mnogo kraće u odnosu na 30 do 45 dana, koliko je potrebno za putovanje tradicionalnim trgovačkim putevima.

Zahvaljujući novoj železničkoj pruzi, uštedeće se i vreme i novac, porašće obim teretnog saobraćaja, ojačaće se tranzitni potencijal Rusije i Irana, a njihova roba će imati pogodniji i geografski raznovrsniji pristup inostranim tržištima, predvideo je Putin.

Prema njegovim rečima transportni koridor će dati i praktični doprinos obezbeđivanju globalne bezbednosti hrane jer je planirano da se pruga, između ostalog, koristi za prevoz hrane i drugih poljoprivrednih proizvoda, koji će biti namenjeni potrošačima u Iranu,  kao i zemljama Persijskog zaliva i Afrike.

Lideri dveju zemalja su se složili da je realizacija projekta "Rašt-Astara" samo početak rada na sistematskom povećanju kapaciteta železničkih pravaca transportnog koridora Sever-Jug.

U stvaranju pomenutog koridora učestvuje i Azerbejdžan, što, prema Putinovim rečima, predstavlja neophodnu pravnu osnovu za dalju uspešnu saradnju ove tri zemlje.

image
VV inauguration
banner