Ekonomija

Gorka "saudijska bombona" za Vašington: Cena nafte porasla nakon najave o smanjenju proizvodnje u julu

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, rekao je da će "učiniti sve što je potrebno da unese stabilnost na ovo tržište" nakon napetog sastanka OPEK plus tokom vikenda
Gorka "saudijska bombona" za Vašington: Cena nafte porasla nakon najave o smanjenju proizvodnje u juluwww.globallookpress.com © Juan Carlos Hernandez

Cena nafte je porasla danas pošto je Saudijska Arabija saopštila da će u julu smanjiti snabdevanje za dodatnih milion barela dnevno, čime će njena proizvodnja biti na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina, nakon što su cene pale.

Cena nafte tipa "Vest Teksas intermedijet" je skočila za skoro pet odsto na početku današnjeg trgovanja pre nego što je smanjio dobitke na nivo ispod 73 dolara po barelu, dok se "brentom", referentnim za ceo svet, trgovalo za oko 77 dolara. Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, rekao je da će "učiniti sve što je potrebno da unese stabilnost na ovo tržište" nakon napetog sastanka OPEK plus (Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika) tokom vikenda.

Cena nafte je na Njujorškoj berzi oslabila prošlog meseca za 11 odsto usled zabrinutosti zbog potražnje, posebno u Kini. Većina posmatrača tržišta, uključujući "Goldman Saks", očekivala je da OPEK plus neće promeniti nivo proizvodnje, a ostatak koalicije od 23 zemlje nije ponudio nikakvu dodatnu meru.

To je ostavilo Saudijsku Arabiju da potencijalno žrtvuje tržišni udeo da bi stabilizovala tržište. Dok su se drugi u grupi obavezali da će zadržati postojeća smanjenja do kraja 2024. godine, Rusija se nije obavezala da će dodatno smanjiti proizvodnju, a Ujedinjeni Arapski Emirati su obezbedili veću kvotu proizvodnje za sledeću godinu.

Do dogovora OPEK plus došlo je nakon dugog spora sa afričkim članicama oko toga kako treba da se mere njihova smanjenja, što je odložilo početak sastanka za nekoliko sati. Dodatno smanjenje sledećeg meseca moglo bi da se produži, ali Saudijci će držati tržište u neizvesnosti, rekao je princ Abdulaziz.

Ministar je u više navrata pokušavao da upozori investitore koji očekuju pad cene nafte, a u nedelju im je poručio da se paze.

"Za Saudijsku Arabiju bi idealno bilo da cene budu iznad 80 dolara po barelu. Ako se svetska ekonomija pokoleba, oni koji zauzimaju kratkoročnu poziciju vratiće se začas", rekla je Vandana Hari, osnivač singapurske firme "Vanda insajts", za "Blumberg televiziju", misleći na naftu "brent". 

Na sastanaku zemalja OPEK plus dogovoreno je da će ova organizacija umesto dosadašnjih 41,856 miliona barela dnevno počev od sledeće godine smanjiti proizvodnju za skoro 1,4 miliona barela na dnevom nivou. OPEK plus, na čelu sa Rusijom, proizvodi oko 40 odsto svetske sirove nafte, što znači da političke odluke te organizacije mogu imati veliki uticaj na cene nafte.

Rijad je ovaj potez nazvao "saudijskom bombonom", a na osnovu njega će Saudijska Arabija od jula proizvoditi devet miliona barela nafte dnevno, što je blizu procenjenog obima ruske proizvodnje u julu, prenose RIA Novosti.

Ovu odluku su Saudijci doneli iz predostrožnosti da bi podržali napore alijanse OPEK plus u cilju postizanja stabilnosti na tržištu sa naftom. Cena sirove nafte se nakon ovog iznenađenja malo stabilizovala, a prema podacima sa berzi, u ovom trenutku se prodaje po ceni od 73,865 dolara za barel.

image