Ekonomija

OPEK plus produžava smanjenje proizvodnje nafte u 2024. godini

Dogovor je postignut posle rasprave sa afričkim članovima organizacije oko toga kako će njihovo smanjenje biti mereno
OPEK plus produžava smanjenje proizvodnje nafte u 2024. godiniGetty © David McNew

Na sastanku članica Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEK plus postignut je dogovor da se produži smanjenje proizvodnje i u 2024. godini, rekao je jedan od učesnika sastanka, a preneo je "Blumberg".

OPEK+ je pristao da prilagodi ukupni nivo proizvodnje nafte od 2024. na 40,46 miliona barela dnevno, dok Rusija mora da prilagodi proizvodnju nafte od naredne godine na 9,828 miliona barela dnevno.

Odluka zemalja članica OPEK plus doneta je kako bi se "postigla i održala stabilnost na tržištu nafte, kao i da bi se obezbedila dugoročna predvidljivost na tržištu", navodi se u saopštenju koje prenose "RIA Novosti".

Dogovor je postignut posle rasprave sa afričkim članovima organizacije oko toga kako će njihovo smanjenje biti mereno, zbog čega je sastanak odložen za nekoliko sati. Ministri zemalja OPEK plus prema navodima "Blumberga" cenjkali su se oko detalja na sastancima uoči onog glavnog.  

Saudijska Arabija pristala je na dobrovoljno dodatno smanjenje kao deo sporazuma, preneo je izvor.

Takođe, Ruska federacija dobrovoljno će smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja decembra 2024, prenele su "RIA Novosti". 

Ujedinjeni Arapski Emirati su se zalagali za promenu osnovice prema kojoj se meri smanjenje proizvodnje, rekli su delegati. Dobitak UAE bi išao na račun afričkih zemalja od kojih je traženo da se odreknu neke od svojih neiskorišćenih kvota - što je za njih politički neprijatna opcija, navodi se u tekstu.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici razmatrali su da li da uvedu nova ograničenja proizvodnje kako bi povećali cene, samo dva meseca nakon što su otkrili iznenađujuće smanjenje.

Cena nafte je nakratko ojačala nakon te objave u aprilu, ali od tada slabi ekonomski podaci iz Kine i strahovi od recesije utiču na fjučerse nafte, koji su u maju u Njujorku pali za 11 odsto.

image