Svet

OPEK "otkačio" vodeće zapadne medije: Pozivnice na samit poslate samo izabranima

"Rojters" i "Blumberg" su se požalili da nisu pozvani na predstojeći skup zemalja izvoznica nafte u Austriji
OPEK "otkačio" vodeće zapadne medije: Pozivnice na samit poslate samo izabranimawww.globallookpress.com © Wang Zhou/XinHua

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) navodno je odbila da pozove novinare "Blumberga" i "Rojtersa" na zakazani događaj u Beču kasnije ove nedelje, objavila su oba medija.

Prema Rojtersu i "Blumbergu", dopisnici "Volstrit džornala" takođe nisu dobili poziv.

Iako novinari ova tri medija obično pokrivaju glavne sastanke OPEK-a, "Blumberg" je naveo da su organizatori ovog puta odlučili da pošalju pozivnice direktno novinarima, za razliku od davanja akreditacije svakom novinaru koji želi da prisustvuje događaju.

"Razočarani smo što Rojters nije pozvan", rekao je portparol agencije i dodao da su se "obratili OPEK-u za razjašnjenje ovog pitanja".

"Verujemo da slobodna štampa služi čitaocima, tržištu i javnom interesu", dodao je portparol. "Blumberg" je naveo da su kontaktirali sekretarijat OPEK-a, ali nisu dobili odgovor.

Od medija se i dalje očekuje da šalju novinare u Austriju, čak i ako ne mogu da pristupe Sekretarijatu OPEK-a, gde se sastaju ministri, navodi "Fajnenšel tajms", koji je potvrdio da je dobio poziv. List je dodao da je i berzi "Dau Džons" takođe odbijen pristup.

"Fajnenšel tajms" prenosi, pozivajući se na izvore, da saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman stoji iza čitave priče.

Novinari drugih medija, uključujući Si-En-Bi-Si, kao i agencije za određivanje cena "Argus" i "Plats", rekli su Rojtersu da su pozvani na događaj u Austriji.

OPEK – zajedno sa svojim partnerima u širem bloku OPEK+, koji uključuje Rusiju – bio je pod pritiskom da podrži sankcije Zapada uvedene Moskvi kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini. Članice OPEK-a su radile sa Rusijom na postizanju sporazuma o koordinisanom smanjenju proizvodnje, što je izazvalo kritike Vašingtona.

Članice OPEK-a okupiće se u subotu i nedelju na redovnom dvogodišnjem sastanku kako bi odredile sledeće korake nakon što su cene nafte u SAD ove nedelje pale ispod 70 dolara po barelu. Pad dolazi uprkos dogovoru o daljem smanjenju proizvodnje u aprilu, pojačavajući tako smanjenje proizvodnje prvobitno postavljeno prošle godine.

image