Ekonomija

Sumorni izgledi za oporavak ekonomije: Potražnja u nemačkim fabrikama nastavlja da opada

"Blumberg" je ranije anketirao nemačke menadžere nabavke koji su otkrili su da su se zbog pada izvoza opšti uslovi poslovanja u sektoru u maju pogoršali
Sumorni izgledi za oporavak ekonomije: Potražnja u nemačkim fabrikama nastavlja da opadaGetty © Photo by Sascha Schuermann

Broj narudžbina u nemačkim fabrikama neočekivano je opao u aprilu, što je dodatno umanjilo izglede za oporavak najveće evropske ekonomije koja je ove zime pretrpela prvu recesiju nakon pandemije, piše "Blumberg".  

Iako su ekonomisti "Blumberga" ranije prognozirali rast od 2,8 odsto, potražnja u fabrikama u Nemačkoj je prethodnog meseca zapravo smanjena za 0,4 odsto. Ovaj pad primarno je prouzrokovan manjim brojem velikih narudžbina. 

Najveću evropsku ekonomiju kočila je proizvodnja, budući da su visoke cene smanjile potražnju, te da potrošači nakon pandemije troše više novca na usluge, objašnjava portal ističući da je opao i BDP Nemačke u prethodnih nekoliko meseci

Kako je bilo manje novih porudžbina, nemačke fabrike su se oslanjale na veliki nagomilani zaostatak u poslu kako bi održale proizvodnju.

"Blumberg" je prethodno anketirao nemačke menadžere nabavke koji su otkrili su da su se zbog pada izvoza opšti uslovi poslovanja u sektoru u maju pogoršali. 

Kako se dodaje, smanjenju potražnje doprinela je stroža nemačka monetarna politika za borbu protiv inflacije. 

Posledice povećanja kamatnih stopa koja su sprovedena prošle godine još uvek nisu dostigle punu meru, a Evropska centralna banka planira da dodatno poveća troškove zaduživanja kako bi cene držala pod kontrolom.

image