Ekonomija

Pukotine u planu oporavka "Kredi Svis" banke

Oporavak jedne od najvećih svetskih banaka visi o koncu, a analitičari strahuju da bi krah "Kredi Svisa" mogao da izazove novu svetsku krizu
Pukotine u planu oporavka "Kredi Svis" bankewww.globallookpress.com © Lian Yi/XinHua

Posle više meseci razmatranja, čelnik investicione banke "Kredi Svis" Aksel Leman otkrio je plan "remonta" banke kako bi bila "čvrsta poput naših švajcarskih planina“. Nije trebalo dugo da se pojave prve pukotine.

Najava plana rano u četvrtak pokrenula je rasprodaju akcija banke koja je izgubila više od dve milijarde švajcarskih franaka (dve milijarde dolara) tržišne vrednosti. To je skoro petina vrednosti banke koja je sada "teška" manje od 11 milijardi švajcarskih franaka.

"Stiče se utisak da su požurili... sa veoma nepotpunim planom", napisali su analitičari bankarske grupacije "Goldman Saks" svojim klijentima u belešci koju je video Rojters, dodajući da je plan banke "štur sa detaljima".

Slično misle i drugi. "Još uvek nedostaje mnogo detalja“, rekao je Johan Šolc, analitičar "Morningstara", američke firme za finansijske usluge.

Neobično je da je i švajcarski regulator FINMA bio oprezan, navevši da će pažljivo pratiti banku dok sprovodi svoj plan.

"Jasno je da će FINMA nastaviti da prati da li su svi nadzorni zahtevi ispunjeni tokom faze implementacije nove strategije“, rečeno je Rojtersu.

Multinacionalna investiciona banka "Kredi Svis" je četvrtak najavila da će prikupiti četiri milijarde švajcarskih franaka od investitora, zatvoriti hiljade radnih mesta i pomeriti svoj fokus sa investicionog bankarstva na bogate klijente.

Najava je usledila nakon nekoliko teških nedelja po nekada cenjenu švajcarsku instituciju.

"Kredi Svis" je saopštio da su njihovi klijenti povlačili sredstva poslednjih nedelja tempom koji ih je naterao da prekrše neke regulatorne zahteve za likvidnost.

Plan oporavka banke biće, navodi britanska agencija, dug i kompleksan.

"Moramo da se setimo svog porekla i da se vratimo srži našeg poslovanja“, rekao je predsedavajući banke, misleći na poslovanje upravljanja bogatstvom.

U svom pokušaju da povrati profitabilnost nakon niza skandala i gubitaka, banka će smanjiti svoju radnu snagu za otprilike 9.000, na oko 43.000 zaposlenih do kraja 2025.

Odvojiće svoju investicionu banku kako bi stvorila "CS First Boston", fokusiranu na savetodavni rad kao što su spajanja i akvizicije i ugovaranje poslova na tržištima kapitala. Namerava da rasproda rizična ulaganja.

Banka ima za cilj da do 2025. godine postigne prinos na materijalni kapital - ključnu meru profitabilnosti - od 6 odsto, što je teško ostvarivo, ocenjuju analitičari iz "Džeferiza", investicione banke iz SAD.

Nepotpuna priroda plana i razvodnjavanje postojećih akcionara izazvali su kritike i sumnju da će "Kredi Svis" uspeti da se vrati i prevaziđe najgoru krizu u njenoj istoriji.

"Svi znamo da ovo treba da ispravimo kako treba“, rekao je Leman, priznajući da je banka mnoge razočarala. "Moramo jasno da povučemo crtu."

Nekada simbol švajcarske pouzdanosti, reputacija banke je narušena nizom skandala, uključujući krivično gonjenje zbog pranja novca za kriminalnu grupu.

"Kredi svis" je jedna od najvećih multinacionalnih investicionih banaka i u slučaju da propadne, mogla bi sa sobom da povuče iglobalnu ekonomiju.

Propast američke investicione banke "Leman braders", stare 150 godina, podstakla je 2008. najveću svetsku ekonomsku krizu od 1930ih.

Ironično je da bi novu svetsku finansijsku krizu mogla da izazove banka na čijem je čelu "prezimenjak" banke koja je izazvala prethodnu krizu - Aksel Leman.

image