Ekonomija

Nemačka izbegla recesiju, ali je sve više steže inflacija

Najveća evropska ekonomija iznenadila je analitičare neočekivanim rastom
Nemačka izbegla recesiju, ali je sve više steže inflacijawww.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Nemačka ekonomija uspela je da, zahvaljujući neočekivanom privrednom rastu od 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, "održi glavu iznad vode" i izbegne recesiju koja joj je pretila u trećem kvartalu godine, prenosi Rojters.

Ta voda je, međutim, i dalje nestabilna jer je i inače visoka inflacija, izazvana energetskim sukobom sa Rusijom, po poslednjim podacima opet skočila.

Potrošačke cene u Nemačkoj u oktobru su, kako je saopštio Savezni zavod za statistiku, porasle za 11,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a Ekonomski institut "Ifo" upozorava da puni efekat inflacije još nije ni stigao do potrošača.

Jer pad uvoza energenata iz Rusije, nakon specijalne vojne operacije u Ukrajini i sankcija koje je EU uvela Ruskoj Federaciji, doveo je do spiralnog rasta cena energije u Nemačkoj, gurajući inflaciju na najvišu stopu u poslednjih 25 godina.

To je istovremeno podstaklo zabrinutost zbog potencijalne nestašice gasa ove zime, uprkos tome što su skladišta popunjena gotovo u punom kapacitetu.

Bez obrzira na sve te probleme, bruto domaći proizvod je u trećem kvartalu zabeležio neočekivani rast, što je iznenadilo ekonomiste budući da su, posle brojnih upozorenja o nadolazećoj recesiji za najveću evropsku ekonomiju, umesto rasta od 0,3 odsto prognozirali umanjenje od 0,2 odsto.

"Nemačka ekonomija nastavila je da se drži, i to uprkos teškim globalnim ekonomskim uslovima sa tekućom pandemijom poremećenim lancima snabdevanja, rastućim cenama i sukobom u Ukrajini", navodi se u saopštenju statističkog zavoda.

Na godišnjem nivou, bruto društveni proizvod porastao je za 1,2 odsto u trećem kvartalu, takođe nadmašivši prognozu analitičara o rastu od 0,8 odsto.

"Nemačka ekonomija je zadržala glavu iznad vode. Međutim, opterećenja za naredne kvartale su ogromna", ocenio je šef ekonomije VP banke Tomas Gicel, dodajući da su podaci za treći kvartal samo odložili dolazak recesije u Nemačku i zonu evra.

Prema podacima instituta "Ifo", nemačka ekonomija će u četvrtom kvartalu imati pad za 0,6 odsto.

U svojoj poslednjoj prognozi, vlada je predvidela rast od 1,4 odsto ove godine i pad od 0,4 odsto sledeće godine. Portparol ministarstva ekonomije rekao je u petak da je prerano za procenu efekata najnovijih podataka o BDP-u.

"Recesija će Nemačku verovatno pogoditi zimus, ali možda neće biti tako ozbiljna kao što se u početku strahovalo", rekao je predstavnik LBBV banke Jens-Oliver Niklaš.

image