Ekonomija

Kako je Bijonse uticala na inflaciju u Švedskoj

Američka superzvezda započela je svoju svetsku turneju koncertom u Stokholmu
Kako je Bijonse uticala na inflaciju u ŠvedskojGetty © Emma McIntyre / Staff

Američka pevačica Bijonse, koja je svoju svetsku turneju započela koncertom u Stokholmu 10. maja, delimično je odgovorna za porast inflacije u zemlji u maju, rekao je viši ekonomista jedne od vodećih nordijskih banaka.

Mesečna inflacija je porasla za 0,3 procentna poena u Švedskoj od aprila do maja, pokazuju podaci Švedskog statističkog biroa. Povećanje je delimično posledica skoka cena "širokog skupa dobara i usluga, na primer poseta hotelima i restoranima" i "rekreativnih usluga", koje uključuju ulaznice za koncerte.

Mihael Gran, glavni ekonomista Danske banke u Švedskoj, kaže da su za to delom krivi i koncerti Bijonse u švedskoj prestonici.

"Čini se da je početak svetske turneje Bijonse u Švedskoj uticao na inflaciju u maju. Koliko, to se ne zna, verovatno 0,2 do 0,3, procentna poena". rekao je Gran, "Očekujemo da će ovo iznenađenje biti preokrenuto u junu pošto se cene hotela i karata vrate na normalu".

Iako veliki kulturni i sportski događaji mogu da izazovu trenutni skok cena usluga lokalnih hotela i restorana, oni retko utiču na nacionalnu inflaciju, navodi "Politiko".

U Parizu su, na primer, cene hotela porasle za 4,3 odsto u maju, pošto je francuska prestonica bila domaćin prve nedelje teniskog turnira Rolan Garos i još jednog koncerta Bijonse 26. maja.

image