Ekonomija

Sumorno upozorenje šefice Evropske centralne banke: Bazna inflacija još nije dostigla vrhunac

Bazna inflacija, koja ne uzima u obzir cene hrane i energenata, ne posustaje u evrozoni
Sumorno upozorenje šefice Evropske centralne banke: Bazna inflacija još nije dostigla vrhunacGetty © Jack Taylor / Stringer

Bazna inflacija, u koju nisu uključene cene hrane i energenata, još nije dostigla vrhunac u evrozoni, upozorila je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, najavivši tako dalje povećanje troškova zaduživanja.

"Nema jasnih dokaza da je bazna inflacija dostigla vrhunac", rekla je Lagard u Hanoveru. "Jasno smo stavili do znanja da još imamo prostora da podignemo kamatne stope na dovoljno restriktivne nivoe", dodala je ona.

Komentar Lagardove usledio je ubrzo nakon što su podaci pokazali da je inflacija u zoni 20 evropskih zemalja značajno usporila prošlog meseca, što je podgrejalo nade da će najteža kampanja monetarnog pooštravanja u eri evra uskoro možda doći kraju, piše "Blumberg".

Pritisci na osnovne cene, međutim, nisu toliko ublaženi, što znači da evrozoni verovatno još predstoji bar još jedno podizanje cena pre nego što se dostigne cilj inflacije od dva odsto.

Lagardova je rekla da zvaničnici nisu zadovoljni izgledima za inflaciju, ali da se monetarna politika "nasilno" prenosi na kredite. "Ova povećanja već snažno utiču na uslove bankarskog kreditiranja", rekla je ona.

"I znamo da je - budući da smo tako daleko i tako brzo napredovali - još uvek u planu značajno zatezanje", navela je šefica ECB.

image