Ekonomija

Evrozona: Nije ostvaren najavljivan ekonomski rast u poslednjem kvartalu prošle godine

Stagnacija bi mogla da pomogne ekonomiji EU da izbegne recesiju koja se očekivala, piše "Blumberg"
Evrozona: Nije ostvaren najavljivan ekonomski rast u poslednjem kvartalu prošle godine© Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Ekonomija evrozone nije uspela da ostvari rast na kraju 2022. godine usled zabeleženih lošijih od očekivanih rezultata u Nemačkoj i Irskoj, piše "Blumberg".

Prema podacima Eurostata, bruto domaći proizvod (BDP) u Evropskoj uniji ostao je nepromenjen u odnosu na prethodni kvartal prošle godine, što znači da je lošiji od preliminarne procene da će biti povećan za 0,1 odsto.

Dok su potrošnja domaćinstava i investicije opali, državna potrošnja i trgovina pomogli su da se nadoknadi pad, tako da se nemačka ekonomija, najveća na kontinentu, smanjila za 0,4 odsto, dok je irska ostvarila znatno manji pad nego što se predviđalo.

Stagnacija evropske ekonomije znači da bi EU mogla da izbegne recesiju koja se smatrala neizbežnom nakon početka rata u Ukrajini, a analitičari predviđaju ekonomski pad u prvom kvartalu jer rastući troškovi života nastavljaju da pritiskaju potrošače, navodi "Blumberg".

Evropska centralna banka će na sastanku sledeće nedelje povećati troškove zaduživanja za još pola poena i tako dodatno povećati najagresivnije pooštravanje u svojoj istoriji.

image