Ekonomija

"Blumberg": Evrozona izbegla recesiju, ali inflacija ne popušta

Ekonomije Francuske, Italije i Španije rastu, dok nemačka stagnira
"Blumberg": Evrozona izbegla recesiju, ali inflacija ne popušta© Tanjug/AP Photo/Santi Donaire

Evrozona je izbegla zimsku recesiju zahvaljujući ekonomskom rastu na početku 2023. godine, uprkos tome što visoka inflacija i dalje vreba i preti.

Ekonomija 20 zemalja zone porasla je za 0,1 odsto u prvom kvartalu, što je ispod srednje procene "Blumbergovih" analitičara od 0,2 odsto. Francuska i Italija su se oporavile od negativnih kretanja poslednjih meseci prošle godine, dok je Španija dobila zamah, a Nemačka stagnirala.

Međutim, na frontu inflacije preovladavaju loše vesti, a rast potrošačkih cena se ubrzao ovog meseca u Francuskoj i Španiji. Brojke će podstaći debatu o tome koliko će se Evropska centralna banka odlučiti za sledeće povećanje kamatnih stopa, navodi "Blumberg".

Evropska ekonomija napreduje bolje nego što se očekivalo čak i ako baznoj inflaciji treba više vremena da se uspori, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

"Ovo je ohrabrujuća vest koja pokazuje da ekonomija EU nastavlja da pokazuje otpornost na izazovnu globalnu situaciju",rekao je Đentiloni novinarima.

Stopa inflacije u evrozoni biće objavljena dva dana pre odluke ECB o podizanju kamatnih stopa 4. maja.

image
VV inauguration
banner