Ekonomija

Mesečna kirija za lokal i do 10.000 evra: Kladionice najbolji zakupci

U Novom Sadu su cene od 10 do 30 evra po metru kvadratnom, dok je u ostalim gradovima Vojvodine cena kvadrata od 2 do 10 evra
Mesečna kirija za lokal i do 10.000 evra: Kladionice najbolji zakupciGetty © Robert Perry

Najveće interesovanje, ponuda kao i cene za zakup lokala u Vojvodini su u Novom Sadu, dok su Subotica i Zrenjanin na drugom mestu po broju ponuđenih poslovnih prostorija, pokazuje istraživanje "Dnevnika".

Prema rečima agenata za nekretnine, trenutno je zatišje na ovom tržištu, a ponude ima više od potražnje, pogotovo u Novom Sadu, gde su cene od 10 do 30 evra po metru kvadratnom, dok je u ostalim gradovima Vojvodine cena kvadrata od 2 do 10 evra.

Cena zavisi od lokacije, veličine i opremljenosti. Potražnje ima, ne u onom obimu kao što je to bio slučaj proteklih meseci kako od strane IT stručnjaka, megamarketa, kladionica i onih koji obavljaju kancelarijske poslove.

"U Novom Sadu je veća ponuda od potražnje. Na cenu utiče nekoliko faktora. Jedan od njih je i to da li je reč o poslovnim prostorima za prodajnu delatnost, za kancelarije ili za potrebe megamarketa, kladionica i slično. Na cenu utiče i sam zakupac i njegova platežna moć. Kladionice su, trenutno, u Novom Sadu najbolji zakupci", rekao je direktor novosadske agencije "Solis nekretnine" Dragan Rabatić.

Prema njegovim rečima, nije više pravilo kao prethodnih godina da je centar Novog Sada najinteresantniji za zakup, već se to sve pomera ka drugim delovima grada, prema tržnim centrima i industrijskim zonama.

U Novom Sadu je ponuda izuzetno bogata, od lokala od 1.000 metara kvadratnih za koji je potrebno 10.000, do onih manjih od 39 kvadrata za koji potražuju 600 evra mesečno. U Futoškoj ulici mesečni zakup za prostor od 572 kvadrata košta 9.000 evra mesečno, 357 na Telepu košta 3.000, 555 metara na Podbari je 1.000, 161 metar kod Satelitske pijace na Novom naselju košta 3.200 evra.

U Novom Sadu je, kako kaže Danča Slalov iz "Status nekretnina" dosta i praznih lokala, a u ovoj agenciji primećuju da je poslednjih nekoliko meseci splasnulo interesovanje IT kompanija za zakupom.

"Zakupci čekaju da pad cena, a vlasnici obrnuto"

"Ranije nismo mogli da nađemo prostor za IT kompanije, sada uopšte nema zainteresovanih. Ne znam šta se dešava na tom tržištu, ali interesovanja s njihove strane više nema", kaže Slalov.

U ostalim vojvođanskim gradovima situacija je drugačija, jer je manja ponuda, pa su i cene zakupa lokala niže za do 50 odsto. Ponuda lokala je najbogatija, ne računajući Novi Sad, u Subotici i Zrenjaninu.

U Subotici kvadrat poslovnog prostora ne prelazi 10 evra, pa je za 1.250 kvadrata potrebno 6.500 evra mesečno. Reč je o polunameštenoj poslovnoj zgradi, koja se nalazi preko puta subotičke bolnice. Zatim, u ponudi je i poslovni prostor od 180 kvadrata u centru Subotice za 1.500 evra. U centru ovog grada prostor od 80 kvadrata je u ponudi za 350 evra.

"Negde se stiče utisak da zakupci čekaju pad cena, a vlasnici obrnuto. Međutim, pouzdano znam da su u Novom Sadu baš zbog poskupljenja zakupa pojedini napuštali lokale kako u Železničkoj, tako i u Ulici Laze Kostića i u centru grada. Reč je o našim klijentima kojima su zakupci digli kiriju za 300 evra i oni su bili primorani da idu na druga mesta", kaže Slalov.

image