Ekonomija

Očajnička glad za investicijama: Nemačka subvencioniše "Intel" sa 10 milijardi evra

Kompanija je prvobitno pristala da izgradi svoj pogon u gradu Magdeburgu uz 6,8 milijardi evra državne pomoći, ali je početak radova odložen zbog turbulentne ekonomske situacije
Očajnička glad za investicijama: Nemačka subvencioniše "Intel" sa 10 milijardi evraGetty © Annabelle Chih

Nemačka i korporacija "Intel" postigli su sporazum o subvencijama u vrednosti od čak 10 milijardi dolara za izgradnju fabrike poluprovodnika u istočnom delu zemlje, prenosi "Blumberg".

Kancelar Olaf Šolc i izvršni direktor "Intela" Pat Gelsindžer prisustvovaće ceremoniji potpisivanja nešto pre 15 časova u Berlinu, objavila je nemačka vlada.

Jedini detalj koji je objavljen je da će sporazum potpisati Šolcov ekonomski savetnik Jerg Kukis i izvršni potpredsednik "Intela" Kejvan Esfardžani.

Ta kompanija je prvobitno pristala da izgradi svoj pogon u gradu Magdeburgu iz 6,8 milijardi evra državne pomoći, ali je početak radova bio odložen zbog turbulentne ekonomske situacije.

Novi, povećani paket subvencija uključivaće tradicionalne mere poput finansijske pomoći, ali i ograničenja cena energenata, prenosi "Blumberg".

Pod Gelsindžerovim rukovodstvom "Intel" je započeo ambiciozni program ekspanzije i diversifikacije svoje proizvodnje, koja je trenutno koncentrisana na istoku Azije.

Magdeburg je postao ključna tačka u tom planu nakon što je "savladao" druge gradove u borbi za tu investiciju, ali je projekat stavljen na čekanje nakon skoka cena energenata i građevinskih materijala.

"Intel" je u prvi mah procenio da će ceo projekat koštati oko 17 milijardi evra, ali ta cena je sada skočila na oko 30 milijardi.

Kao i većina projekata koji dobijaju državnu pomoć kroz evropsku Uredbu u mikročipovima, "Intel" očekuje da će oko 40 odsto troškova biti subvencionisano.

image