Svet

Direktor "Envidije": Rat poluprovodnicima s Kinom nanosi ogromnu štetu američkoj industriji

Pokušaj Amerike da kontrolom izvoza veže ruke Kini i onemogući je da kupuje i razvija napredne čipove, prema Huangovoj oceni, vratio se kao bumerang i zapravo je vezao ruke proizvođačima iz Silicijumske doline ostavivši ih bez šanse da napredne čipove prodaju na jednom od svojih najvećih tršišta
Direktor "Envidije": Rat poluprovodnicima s Kinom nanosi ogromnu štetu američkoj industriji© Doug Mills/Pool/Getty Images

Zbog eskalacije bitke oko čipova između Vašingtona i Pekinga američka tehnološka industrija našla se u opasnosti od "ogromne štete", tvrdi izvršni direktor "Envidije", najvrednije svetske kompanije za proizvodnju poluprovodnika Jenseng Huang u razgovoru za "Fajnenšel tajms".

Pokušaj Amerike da kontrolom izvoza veže ruke Kini i onemogući je da kupuje i razvija napredne čipove, prema Huangovoj oceni, vratio se kao bumerang i zapravo je vezao ruke proizvođačima iz Silicijumske doline ostavivši ih bez šanse da napredne čipove prodaju na jednom od svojih najvećih tršišta.

U isto vreme, dodaje on, kineske kompanije stvaraju sopstvene čipove kako bi se takmičili sa vodećim "Envidijinim" procesorima na tržištu za igre, grafiku i veštačku inteligenciju.

"Ako Kina ne može da kupuje čipove od Sjedinjenih Država, sama će ih napraviti. Dakle, SAD moraju da budu oprezne. Ta država je veoma važno tržište za tehnološku industriju", istakao je Huang.

Kineske vlasti su, inače, objavile zabranu proizvoda američkog proizvođača memorijskih čipova "Majkron" za ključnu infrastrukturu, što je potez koji se smatra prvom značajnom odmazdom protiv kontrole izvoza Vašingtona.

Huang je upozorio američke zakonodavce da budu "pažljivi" u pogledu nametanja daljih pravila koja ograničavaju trgovinu sa Kinom.

"Ako smo lišeni kineskog tržišta, nemamo alternative. Ne postoji druga Kina, postoji samo jedna Kina", istakao je on i podvukao da bi američkim kompanijama bila naneta "ogromna šteta" ako ne budu u mogućnosti da trguju sa Pekingom.

Huang je dodao da bi blokiranje pristupa američke tehnološke industrije Kini "do kolena saseklo Zakon o čipovima", misleći na finansijski paket Bajdenove administracije od 52 milijarde dolara za podsticanje izgradnje više proizvodnih pogona poluprovodnika u SAD .

"Ako američkoj tehnološkoj industriji zbog gubitka kineskog tržišta bude potrebna trećina manje kapaciteta, nikome neće trebati te američke fabrike. Mi ćemo plivati u fabrikama", rekao je Huang.

Njegova kompanija "Envidija" inače je u središtu trke za razvoj nove generacije alata za veštačku inteligenciju, postajući primarni izvor čipova koji se koriste za obuku "velikih jezičkih modela" koji pokreću čet botove.

Kompanija ipak ne može da svoje najnaprednije čipove - serije H100 i A100 prodaje kineskim kupcima, i to od avgusta kada su SAD uvele kontrolu izvoza tehnologije koja se koristi za veštačku inteligenciju.

"Fajnenšel tajms" tako piše da je "Envidija" bila primorana da rekonfiguriše neke od svojih čipova ne bi li ih uskladila sa američkim pravilima koja ograničavaju performanse proizvoda koji se prodaju u Kini.

Huang kaže da Kina čini otprilike jednu trećinu tržišta američke tehnološke industrije i da bi je bilo nemoguće zameniti i kao izvor komponenti i kao krajnje tržište za njene proizvode.

Većina naprednih svetskih čipova uključujući i "Envidijine", proizvodi se na Tajvanu, za koji Peking tvrdi da je deo njegove teritorije.

Analitičari strahuju da bi sukob Kine sa vlastima ovog ostrva doveo do ozbiljnog globalnog poremećaja u proizvodnji - od automobila do računara.

"Teoretski čipove možemo da pravimo van Tajvana, ali kinesko tržište ne može biti zamenjeno. To je nemoguće", rekao je Huang.

Nametnuta ograničenja ne dopadaju se ni vašingtonskim partnerima, pa je tako Južna Koreja takođe pozvala SAD da preispitaju ograničenja nametnuta na subvencionisanje proizvodnje poluprovodnika.

Reč je naime o zaštitnim klauzulama po kojima oni koji dobiju federalna sredstva pristaju da ih vlasti "ucene" kad je reč o proširenju ili nadogradnji njihovih kapaciteta u Kini tokom narednih 10 godina.

"Republika Koreja veruje da 'odredbe o zaštitnoj ogradi' ne bi trebalo da se primenjuju na način koji nameće nerazuman teret kompanijama koje ulažu u Sjedinjene Države", navodi se u saopštenju Južne Koreje.

Korejska vlada je takođe zatražila da Vašington dodatno pojasni obim ograničenih aktivnosti u skladu sa klauzulom o "tehnološkom povraćaju" koja od primalaca federalnog finansiranja zahteva da vrate američke subvencije ako se svesno angažuju u bilo kakvom zajedničkom istraživanju ili licenciranju tehnologije sa "stranim subjektima zabrinutosti" za tehnologiju ili proizvod koji je važan za nacionalnu bezbednost.

image