Svet

SAD nastavljaju udar na kineski sektor čipova: Nove kompanije stavljene na crnu listu

Amerikanci ograničavanje pristupa kineskih kompanija svojim tehnologijama pravdaju "nacionalnim bezbednošću"
SAD nastavljaju udar na kineski sektor čipova: Nove kompanije stavljene na crnu listuGetty © Justin Sullivan

Bajdenova administracija planira da kineskog proizvođača memorijskih čipova "Jangce memori tehnolodžis korporejšn" (YMTC) i još 21 velikog proizvođača čipova veštačke inteligencije stavi na trgovinsku crnu listu, kao deo šireg napora protiv kineske industrije čipova, rečeno je u američkom ministarstvu trgovine, prenosi Rojters.

YMTC će se naći na crnoj listi pošto postoje sumnje da bi mogao da prenese informacije o američkoj tehnologiji ranije sankcionisanim kineskim preduzećima, poput "Huaveja" i "Hikvižna". Ova odluka otežaće dobavljačima te kineske firme da joj dostavljaju američke proizvode bez posebne dozvole, koju je izuzetno teško dobiti.

Ostala kineska preduzeća koja će se naći na toj listi biće pogođena još strožim merama, poput potpune zabrane korišćenja tehnologije napravljene uz pomoć američke opreme bilo gde na svetu, prenosi Rojters.

Pošto kineska vlada pokušava da obriše granice između civilnog i vojnog sektora, "američki interesi zahtevaju da reagujemo odlučno kako bi zabranili pristup naprednim tehnologijama", rekla je pomoćnica za trgovinu Tea Kendler, prenosi britanska agencija.

Ovaj potez deo je sveobuhvatne kontrole izvoza koje su Amerikanci u oktobru nametnuli Pekingu kako bi se usporio tehnološki i vojni napredak Kine, uključujući mere za suzbijanje pristupa te zemlje američke opreme za proizvodnju čipova.

Kongres SAD se priprema da usvoji zakon koji će zabraniti američkoj vladi da kupuje proizvode koji sadrže poluprovodnike koje proizvode vodeće kineske kompanije u toj oblasti.

Ministarstvo trgovine će u četvrtak sankcionisati devet kineskih preduzeća koja navodno žele da podrže kinesku vojnu modernizaciju, uključujući "Šangaj mikro elektroniks ekvipment grup" (SMEE), jedinu kinesku kompaniju za litografiju. Ukupno 35 kineskih kompanija biće dodato na trgovinsku crnu listu.

Ali najave Pekingu neće doneti samo loše vesti. Bajdenova administracija planira da ukloni 26 kineskih preduzeća sa takozvane "neproverene liste" nakon što su američki zvaničnici dobili pristup njihovim prostorijama u SAD, prenosi Rojters.

Kompanije su dodate na crnu listu ukoliko ne dozvole američkim zvaničnicima da pristupe njihovim lokacijama na američkom tlu i provere da li im se može verovati sa osetljivim američkim tehnologijama. Slične inspekcije postoje i u Kini.

Dodavanje na "neproverenu listu" primorava dobavljače iz SAD da obrate veću pažnju pre isporuke tim kompanijama.

Zvaničnici Ministarstva trgovine veću saradnju Pekinga u proverama lokacija pripisuju novom pravilu objavljenom u oktobru. Prema tom pravilu, ako kineska vlada spreči američke zvaničnike da sprovode provere lokacija u kompanijama na neproverenoj listi, Vašington ih može dodati na listu entiteta nakon 60 dana.

Prema toj novoj politici, Ministarstvo trgovine planira da u četvrtak ukloni devet ruskih entiteta sa "neproverene liste" i doda ih na crnu listu jer SAD nisu bile u mogućnosti da izvrše proveru njihovih lokacija.

Vođa demokrata u Senatu Čak Šumer najavio je uvođenje novih kazni za YMTC.

"YMTC predstavlja neposrednu pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti, tako da je Bajdenova administracija morala da deluje brzo kako bi ga sprečila da stekne čak i najmanju vojnu prednost", rekao je on u saopštenju, prenosi Rojters.

image