Ekonomija

Nemački penzioni sistem na rubu kolapsa, Šolc odbija da popusti

Populacija Nemačke jedna je od najstarijih u Evropi, a kancelar Olaf Šolc i Socijaldemokratska partija Nemačke uveliko zavise od glasača koji imaju preko 65 godina
Nemački penzioni sistem na rubu kolapsa, Šolc odbija da popusti© Foto Global Look Press/IMAGO/Sotiris Dimitropoulos / Eu

Nemačkom sistemu državnih penzija preti kolaps pa se starosna granica za penzionisanje mora podići, tvrdi predsednik Konfederacije udruženja nemačkih poslodavaca Rajner Dulger.

Populacija Nemačke jedna je od najstarijih u Evropi, a 22 odsto građana ima više od 65 godina. Broj penzionera biće drastično veći  tokom narednih godina. To znači da će se daleko manja količina novca ulivati u državno socijalno osiguranje dok će njegovi rashodi biti veći, prenosi "Tajms".

Nemački penzioneri trenutno imaju prava na penziju koja iznosi 48 odsto prosečnih primanja koja su imali tokom radnog veka. Prosečna penzija prošle godine iznosila je 1.200 evra za muškarce, odnosno 860 evra za žene.

Starosna granica će se tokom ove decenije podići sa 65 godina na 67 godina, a građani se mogu penzionisati i u 63. godini uz umanjenje penzije.

Dulger smatra da će ovakav sistem pući tokom narednih pet godina ukoliko ne bude revidiran. U izjavi za novine "Bild am zontag", on je pozvao na "veliku društvenu reformu" kakva nije viđena od pada Berlinskog zida.

"Ovi troškovi će eksplodirati. Pod hitno moramo sprovesti reviziju starosnih penzija. Trenutno imamo 50 penzionera na 100 radnika koji plaćaju doprinose. Za 15 godina imaćemo 70 penzionera na 100 zaposlenih. To znači da je sistem finansiranja penzija na rubu kolapsa. Svi u Berlinu to znaju ali niko nije dovoljno hrabar da o tome govori," izjavio je Dulger.

On je dodao da bi starosna granica za odlazak u penziju trebalo da automatski prati porast očekivanog trajanja života. Danas, prosečan 65-godišnji Nemac može očekivati da živi još 19,7 godina, dok je ta brojka iznosila 18 godina 2000. godine i 14.9 godina 1980. godine.

Ekonomski savetnici nemačke vlade ocenjuju da će se životni vek produžiti za 5,5 godina za muškarce i 4,3 godine za žene tokom naredne četiri decenije.

Uprkos upozorenjima više istaknutih ekonomista, nemačke vlasti do sada su se odupirale ideji rezanja penzionih fondova; štaviše, socijalno osiguranje u Nemačkoj postalo je još velikodušnije tokom proteklih godina.

Kancelar Olaf Šolc i Socijaldemokratska partija Nemačke uveliko zavise od glasača koji imaju preko 65 godina i do sada su zaštitu trenutnog socijalnog sistema smatrali prioritetom, dodaje "Tajms".

Tokom prošlog leta kada je još služio kao ministar finansija, Šolc je žustro odbacio predlog panela eksperata da se starosna granica za odlazak u penziju podigne na 68. godina do 2042. godine.

"Stojim iza svog obećanja i više nećemo diskutovati o zakonom propisanoj starosnoj granici za penziju," izjavio je on.

image