Ekonomija

Jovanović: Neverovatan IT razvoj Rusije, dolazak stručnjaka u Srbiju koristan za našu ekonomiju

Oblast informacionih tehnologija je deficitarna u celom svetu, pa je dolazak ruskih stručnjaka u Srbiju koristan za našu zemlju, kaže Miloš Jovanović

Predsednik Openlink grupe i IT stručnjak dr Miloš Jovanović izjavio je da je veliki broj učesnika i gostiju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu pokazatelj da je važno umrežavanje bez obzira na sve razlike koje su evidentne u trenutnim geopolitičkim okolnostima.

"Mislim da je broj gostiju koji je ove godine na velikom nivou potvrda da Rusija i  ruski državni vrh rade ozbiljnu stvar kada govorimo o razvoju same Rusije i celog evro-azijskog prostora", rekao je dr Jovanović.

Na pitanje šta bi Srbija pre svega trebalo da preuzme od Rusije, imajući u vidu koliko se Rusija izuzetno brzo razvija tehnološki, dr Jovanović kaže da je neverovatan stepen informacionog razvoja pre svega Moskve.

"Moskva je jedan od retkih gradova gde imate mogućnost da koristite sve najnaprednije digitalne servise, govorimo o modelima plaćanja, prepoznavanju lica u metrou, o praktičnosti što jeste uloga informaciono-komunikacionih tehnologija", rekao je Jovanović.

On je napomenuo da je IT deficitarna oblast u celom svetu, te da su takvi stručnjaci poželjni u bilo kojoj zemlji u svetu. Jovanović kaže da dolazak IT stručnjaka iz Rusije u Srbiju koristan za srpsku ekonomiju i njen razvoj.

"Mi na taj način dobijamo elitnu radnu snagu, koja je odlučila da svoj život i život svojih porodica veže za našu zemlju. U tom smislu mi treba da posmatramo to kao okvir koji nam daje mogućnost da budemo konkurentniji i veću mogućnost u smislu razvoja", smatra Jovanović.

image