Ekonomija

Hram Svetog Save je džamija? Strani vodiči krše zakone i šire dezinformacije usred Beograda

Srpski licencirani vodiči u pismu apeluju na državu da što pre preduzme adekvatne mere i da počne da kažnjava strance koji vode turiste bez licence
Hram Svetog Save je džamija? Strani vodiči krše zakone i šire dezinformacije usred Beograda© Танјуг/Сава Радовановић

"Hram Svetog Save je džamija, Srbi su jedna lenja nacija kojoj je trebalo skoro 100 godina sa sagradi jednu crkvu, jedino i isključivo Srbi su krivi za raspad bivše Jugoslavije, a svi ostali su žrtve", ovo su samo neke rečenica koje izgovaraju turistički vodiči iz Albanije, Hrvatske i Kine strancima koje dovode u Beograd, dok ujedno krše turističke zakone. 

To tvrdi Grupa licenciranih turističkih vodiča iz Srbije, koja je uputila javnosti otvoreno pismo sa 170 potpisa kako bi skrenula pažnju na probleme sa osobama koje nelegalno vode strane grupe turista po Srbiji. Oni objašnjavaju da taj problem postoji pre svega sa strancima i napominju da ima mnogo drugih sličnih neistinitih priča.

"Iako u Srbiji postoje licencirani turistički vodiči koji su položili ispit za obavljanje te delatnosti i od države dobili licencu, svakodnevno na turističkim atrakcijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u drugim mestima po Srbiji srećemo strane grupe bez srpskog licenciranog vodiča kojima strano lice daje objašnjenja vezano za naše kulturno-istorijske spomenike, istoriju, kulturu", navode vodiči.

Dodaju da naš Zakon o turizmu propisuje da je turistički vodič "fizičko lice koje je državljanin Republike Srbije i koje je položilo stručni ispit za turističkog vodiča i pruža usluge vođenja, pokazivanja i stručnog objašnjavanja prirodnih, kulturno-istorijskih, arheoloških, etnografskih, privrednih i drugih znamenitosti".

Ističu da Zakon predviđa novčane kazne od 150.000 do 350.000 dinara za fizičko lice ako pruža uslugu turističkog vodiča, turističkog pratioca i lokalnog turističkog vodiča, a nema položen stručni ispit i ukazuju da to znači da, kada se pojavi takvo lice bilo da je strani ili naš državljanin, i vodi grupu, a pritom nema važeću licencu za obavljanje posla turističkog vodiča, turistička inspekcija bi trebalo da ga legitimiše i kazni.

Oni ukazuju na to da su njihova prava u ovim situacijama zanemarena.

"Mi radimo ili na ugovor o delu preko kojeg plaćamo državi poreze i doprinose ili smo registrovani kao preduzetnici i svakog meseca plaćamo poreze državi i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje i to tokom cele godine. Radimo šest meseci, koliko u našoj zemlji traje turistička sezona, tako da moramo da zaradimo i za zimski period i za doprinose i za život. Međutim, kao i u mnogim drugim segmentima, mi imamo samo obaveze, a kada dođe do toga da bi trebalo da imamo i prava, tu ne postoji nikakva volja ni želja da nas država zaštiti", naglašavaju u pismu.

Oni ukazuju da posledica ovoga ima i ekonomsku stranu.

"Kada dođe sezona, mi ostajemo bez posla pošto stranci koji nemaju licencu vode grupe umesto nas, ne plaćaju nikakav porez našoj državi, a zarađuju od vođenja tura", ističu licencirani turistički vodiči.

Napominju da je zakon jasan i da i u drugim zemljama, u Grčkoj, Italiji, Španiji, Egiptu, Turskoj ili bilo gde u svetu - morate imati lokalnog vodiča.

Srpski licencirani vodiči u pismu apeluju na državu da što pre preduzme adekvatne mere i da počne da kažnjava strance koji vode turiste bez licence, kao što to zakon predviđa.

"Ovde se ne govori samo o zaštiti nas, licencirani vodiča, već i celokupnog imidža RS, naše kulturne baštine, kao i konkretnog prihoda koji bi u republičku kasu stizao od svake naplaćene kazne", poručuju domaći vodiči.

image