Magazin

Letovanje u Rusiji? Zašto da ne! Ovo su top 5 najpopularnijih ruskih turističkih destinacija

Obično kada se spomene Rusija, prva asocijacija je sneg i hladno vreme, a nikako plaža, iako sve više i više turističkih destinacija podseća na popularna evropska i svetska letovališta. Prostrane peščane plaže, kilometarska šetališta duž obale i palme krase destinacije poput Sočija, Anape i Gelendžika, pa ne čudi da se iz godine u godinu sve više Rusa opredeljuje za lokalni turizam umesto za putovanje u inostranstvo.
Letovanje u Rusiji? Zašto da ne! Ovo su top 5 najpopularnijih ruskih turističkih destinacija© Canva / 12019, phodopus

Još od svetske pandemije virusa Korona, turizam u Rusiji je "procvetao", a sankcije koje je veliki broj zemalja u svetu nametnuo ruskom narodu doprineo je još većoj posećenosti brojnih turistički destinacija unutar zemlje. Velika ulaganja u domaći turizam rezultirala su ne samo smeštajnim kapacitetima svetske kategorije, već i uslugom na vrhunskom nivou, pa sada pored domaćih turista i sve više stranaca odlučuje se da svoje godišnje odmore provedu na nekoj od ruskih plaža. Prema analitičarima ruskog servisa za onlajn rezervacije smeštaja, osim Sankt Peterburga i Moskve, među najpopularnijim gradovima su i Kalinjingrad, Kazanj, Zelenogradsk, Adler, Gelendžik, Sirijus, Kislovodsk, Anapa, Svetlogorsk, Nižnji Novgorod, Derbent i Vladivostok. Soči ove godine ruši sve rekorde po popularnosti, a potražnja za smeštajem iz dana u dan raste. Pored Sočija, izdvajamo vam najzanimljivije ruske destinacije.

Soči - suptropska klima i veliki broj plaža

Grad Soči na obali Crnog mora iz godine u godinu zauzima lidersku poziciju na spisku najposećenijih destinacija u letnjem periodu, a ove godine oborio je sve rekorde. Prijatna suptropska klima i veliki broj uređenih, kao i "divljih", netaknutih plaža i ugostiteljskih objekata čine Soči idealnom destinacijom, a planinski pejzaži ga čine dodatno atraktivnim za one koji više vole aktivan odmor. U turističkoj ponudi Sočija su i desetine odmarališta i sanatorijuma različitih profila, kao i izvorišta termalne vode.

Anapa - idealna destinacija za porodice sa decom

Grad Anapa u Krasnodarskom kraju poznat je kao glavno letovalište za porodice sa decom, budući da je more plitko, a ulazak u vodu prilagođen najmlađim posetiocima ove turističke destinacije. Ovaj grad, kao i čitav Krasnodarski kraj u Rusiji su poznati kao jedan od "najturističkijih" delova zemlje, a svake godine broj turista raste. Od aktivnosti za odrasle, u Anapi se izdvajaju posete pečšanim dinama i drevnom gradu, a veliki broj ugostiteljskih objekata tu je da popuni "rupe" u slobodnom vremenu.

Zelenogradsk - grad mačaka i luksuznih hotela

U top 5 ruskih turističkih destinacija ove godine našao se i Zelenogradsk, grad u Kalilingradskoj oblasti koje pretenduje da postane jedno od najatraktivnijih letovališta Rusije. Ovu titulu Zelenogradsk bi mogao da ponese zahvaljujući izvanrednim smeštajnim kapacitetima, čije ocene na aplikacijama za rezervacije premašuju ocenu 9 (od ukupno 10). Ovaj grad nazivaju i gradom mačaka - u njemu se nalazi muzej mačaka "Murarijum", veliki broj "mačkastih" umetničkih dela, pa čak i "šef mačaka", koji vodi računa o tome da sve mace na ulici budu negovane, vesele i site.

Gelendžik - ovogodišnja tematika je u duhu čarolije

Popularno letovalište Gelendžik i ove godine našlo se na spisku najomiljenijih destinacija ruskih turista, a nakon festivala koji se održao krajem maja, čitav grad obuzet je duhom čarolije: na ulicama letovališta svakodnevno se može videti veliki broj različitih likova iz bajki i ruskog folklora, kao i turista koji su došli da "ulove" malo sunca i prstohvat magije. Do Gelendžika je najlakše doći međugradskim autobusom ili vozom iz Sočija, do koga se direktnim avionskim letom može stići iz gotovo svih ruskih gradova, ali i iz Beograda!

Čemal - biser Altajskog kraja

Proputovanje Altajskim krajem za veliki broj turista predstavlja životni san, a veliki broj turističkih ruta najrazličitije složenosti čini odmor na Altaju posebnim užitkom. Malo selo Čemal u Altajskom kraju tokom leta postaje prava pravcata turististička destinacija, a u okolini se nalaze i brojne atrakcije: ostrvo-stena Patmos sa manastirom, Muzej svakodnevice Altaja, jezero koje vrvi od pastrmke, kao i brojni jahački klubovi i centri za ogranizaciju rečnih splavarenja.

Cene pristupačne, a izbor bogat

"Na osnovu dosadašnjih rezervacija za letnju sezonu, ruski turisti odlučuju se za odmor u trajanju od prosečno pet dana, a cene smeštaja u Rusiji ove godine kreću se oko 4160 rubalja za noćenje, odnosno nešto iznad 5300 dinara", navodi Jurij Kuznjecov, vlasnik i generalni direktor kompanije za rentiranje smeštaja Sutočno.ru i dodaje da je već sada rezervisano preko 40 procenata svih smeštajnih kapaciteta. "Pored Sočija koji obara sve rekorde, ove godine porastao je i broj rezervacija u Derbentu i Vladivostoku, dok je popularnost Sortavale i Jaroslavlja opala u odnosu na prethodne godine. U top 15 najpopularnijih destinacija su i Kaliningrad, Kazanj, Adler, Kislovodsk, Svetlogorsk i Nižnji Novgorod."

Među najskupljim destinacijama su Sirijus u Sočiju, gde za iznajmljivanje apartmana do danu treba izdvojiti prosečno 5850 rubalja (oko 7500 dinara),  Zelenogradsk, u kome smeštaj prosečno košta 5430 rubalja po noćenju (oko 7000 dinara) i Svetlogorsk sa prosečnim cenama za noćenje od oko 5210 rubalja (približno 6700 dinara). Cene ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnje za oko 13 procenata, ali i pored toga i dalje su veoma pristupačne, prenosi RIA Novosti.

image
VV inauguration
banner