Magazin

Tajna roze jezera, jedne od najposećenijih turističkih destinacija Rusije

"Instagramično" jezero Sasik-Sivaš pravi je dragulj Krima, a kada biste pogledali slike verovatno ne biste mogli ni da pretpostavite da se radi o Rusiji, budući da se najčešće neobični fenomen nastanka roze jezera vezuje za egzotičnije destinacije poput Senegala, Australije ili Bolivije. Vodimo vas na kratak obilazak jednog od najlepših i najupečatljivijih jezera Rusije u kome ćete imati prilike da upoznate čari ove turističke atrakcije.
Tajna roze jezera, jedne od najposećenijih turističkih destinacija Rusije© Youtube / Нива Крым

Rusija se može pohvaliti sa preko dva miliona jezera čija ukupna površina premašuje 350 hiljada kvadratnih kilometara. Među najpoznatijim i najmističnijim izdvaja se jezero Bajkal, koje je i najdublje jezero na svetu, a tu je i Kaspijsko more koje se od ostalih izdvaja činjenicom da se nalazi 28 metara ispod nivoa mora. Svako rusko jezero ima svoju priču i nešto po čemu je zanimljivo ili jedinstveno, a mi ćemo danas pričati o "najinstagramičnijem" od svih - jezeru Sasik-Sivaš koje se nalazi na Krimu.

Jezero Sasik-Sivaš najveće je krimsko jezero, smešteno na zapadnom delu ruskog poluostrva koje već niz godina zbog svojih prirodnih lepota važi za jednu od najposećenijih destinacija. U dosta izolovanom okruženju, između šuma sa jedne strane i Crnog mora sa druge, nalazi se "roze tačkica" koja svojom lepotom privlači veliki broj posetilaca. Isprva je jezero bilo zaliv, a mnogobrojne bure koje su kroz istoriju pogađale ovo područje, na kraju su napravile prirodnu branu koja je odvojila zaliv od mora i formirala jezero. Ipak, danas popularna atrakcija nije oduvek važila za turističku destinaciju broj jedan, iako je imala svoju specifičnu lepotu koju je teško osporiti.

Tanka je linija od "Trulog blata" do "Roze jezera"

"Trulo blato" je naziv ovog jezera a postoji i legenda o tome kako je dobilo ime: od davnina su starosedeoci, Tavridi, bili užasnuti neprijatnim mirisom koji je dopirao sa jezera, a koji je podsećao na trulež i širio se po okolnim mestima, pa su spajanjem dveju reči, "sasik", koja u prevodu sa tatarskog znači smrdljivi i "sivaš" - blato, nazvali ovo mesto. Ali, otkud neprijatan miris koji podseća na trulež? Ispod kristala kojima je prekriveno dno jezera nalazi se lekovito blato, koje pored svojih izvanrednih svojstava ima i specifičan miris. Inače, nije samo blato lekovito - i retka roze so Sasik-Sivaša bogata je mineralima koji imaju blagotvorno dejstvo, toliko, da su je čak koristili i u imperatorskim porodicama za pripremu jela. Sa dolaskom ruskih doseljenika, koje neprijatni mirisi nisu nimalo osujetili, jezero je dobilo ne samo lepši naziv "Roze jezero" već i titulu jednog od najlepših u Rusiji.

Ključanje jezera - prirodni fenomen koji oduzima dah

Sasik-Sivaš jedno je od najplićih jezera Rusije, a njegova dubina gotovo celom površinom jedva da prelazi jedan metar, dok površina kojom se prostire premašuje 75 kvadratnih kilometara. Još u stara vremena primećeno je da jezero "raste" iz godine u godinu, a razlog tome su vrulje (podvodna vrela), koja u jezero izbacuju velike količine vode - zahvaljujući njima nivo vode svakog meseca naraste za prosečno 10 centimetara. Gledajući sa površine, ova pojava izgleda kao da voda ključa, premda mlazevi izbijaju i na samu površinu vode usled velikog pritiska.

image