Magazin

Neobične destinacije u Rusiji koje treba posetiti

Ukoliko volite zimu, druga polovina januara i februar idealno su vreme da se zaputite na neku od nestvarnih destinacija u Rusiji koje će definitivno ostaviti neizbrisiv trag u vašem sećanju za čitav život. "Porodolište" belih medevda, Aurora borealis i Altajska princeza su neke od zanimljivosti koje možete videti
Neobične destinacije u Rusiji koje treba posetiti© freepik/bearfotos

Putovanja su možda i najbolja investicija - nove kulture, nova znanja i pregršt emocija od novih iskustava i nezaboravnih pustolovina ostaju u pamćenju čitavog života i obogaćuju nas kao ljude, šire vidike i podstiču nas da ta znanja i iskustva delimo sa drugima. Donosimo vam pet zadivljujućih ruskih destinacija koje vredi posetiti, a čija će vas neverovatna lepota ostaviti bez daha.

Planina Hibini - u potrazi za polarnom svetlošću

Jedna od najstarijih planina na svetu, Hibini, nalazi se u samom srcu Kolskog poluostrva. Tokom zime i proleća veliki broj turista omađijanih surovom lepotom polarnog kruga, dolazi da uživa u planinskim sportovima poput skijanja i snoubordinga, ogleda se u zaleđenim jezerima, ali i u želji da svojim okom vidi zadivljujući prirodni fenomen, polarnu svetlost poznatiju kao Aurora Borealis. Leti, pak, ova destinacija zanimljiva je ljubiteljima netaknute prirode, budući da se između ogoljenih planinskih stena nalaze nepregledne zelene doline i bezbroj vodopada koji se pretaču u planinske brzake.

Ostrvo Vrangela - domovina arktičkog kralja

Na samom istoku Rusije, gde se Čukotsko more spaja sa Severnim Ledenim okeanom, nalazi se ostrvo Vrangela, prirodni rezervat pod zaštitom UNESKO. Naučnici ovo mesto često nazivaju "porodilištem" belih medveda - upravo ovde kraljevi Arktika, dolaze da svoje mladunce dignu "na šape" i pripreme za odrasli život u surovim uslovima ruske zime.

Kungur - pećinski raj

Iako ne toliko poznat, ovaj grad u Permskoj oblasti Rusije slovi za jedan od gradova sa najfascinantnijom prirodom, budući da se upravo u njemu nalazi jedna od najlepših ledenih pećina sveta. Ledena Kungurska pećina, unikatan je geološki spomenik i jedna od najvećih pećina u evropskom delu Rusije, a ukupna dužina podzemnog lavirinta iznosi neverovatnih 6 i po kilometara, od kojih je čak dva kilometra prilagođeno za posetioce. Pećina je poznata po svojim "ukrasima" - ledenim stalaktitima i stalagmitima različitih dimenzija i oblika, kao i "čipkama" od ledenih kristala. Razlog više da posetite ovu pećinu jesu i podzemna jezera sa kristalno čistom vodom - u pećini ih ima oko 70.

Plato Ukok - sakralno mesto i arheološka riznica

Na samom jugu Altaja, na granici četiri države "zalutao" je tajanstveni plato Ukok. Stanovnici Altaja smatraju ovo mesto sakralnim, dok istoričari jednoglasno tvrde da je Ukok prava arheološka riznica, koja svedoči o životima minulih epoha i čuva tajnu mumije poznatije kao "Altajska princeza". Tokom proputovanja naići ćete na nestvarne altajske poljane i zlatne stepe, jezera čija će vas kristalno čista voda ostaviti bez daha, kao i snegom prekrivene i na suncu blistajuće vrhove Katunskog planinskog lanca, koji je prirodno stanište snežnog leoparda.

Olhon - najveće ostrvo na Bajkalu

Priroda Olhona može se porediti sa bajkovitim predelima iz crtanog filma "Snežna kraljica" Hansa Kristijana Andersena. Guste šume prekrivaju levu obalu ostrva koje se proteže na 730 kvadratnih kilometara, dok je zapadna strana ostrva prekrivena surovim ledenim stenama i peščanim plažama i dinama. Spoj ovakve prirode nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a obilazak garantuje eksploziju pozitivnih emocija. Za potpuni doživljaj obavezno posetite stenu Šamanka, vizit - kartu ovog prekrasnog ostrva.

image