Ekonomija

MMF upozorava centralne banke na "neprijatnu istinu": Uprkos merama, inflacija bi mogla da potraje

Visok nivo duga čini evropske vlade ranjivim na novu finansijsku krizu, upozorava zvaničnica Međunarodnog monetarnog fonda
MMF upozorava centralne banke na "neprijatnu istinu": Uprkos merama, inflacija bi mogla da potrajeGetty © Michael M. Santiago / Staff

Centralne banke moraju da prihvate "neprijatnu istinu" da će možda morati da tolerišu duži period inflacije iznad ciljanih dva odsto kako bi sprečile novu finansijsku krizu, upozorila je zamenica šefa Međunarodnog monetarnog fonda.

Gita Gopinat je na godišnjoj konferenciji Evropske centralne banke u Portugaliji rekla da kreatori politike rizikuju da budu suočeni sa neprijatnim izborom između rešavanja budućeg finansijskog kraha među teško zaduženim zemljama i povećanja troškova zaduživanja dovoljno da ukrote tvrdoglavu inflaciju.

Visok nivo duga mnogih evropskih vlada čini ih ranjivim na još jednu finansijsku krizu, rekla je Gopinat. "Ulazimo u period u kome moramo da shvatimo da inflaciji treba predugo da se spusti na cilj - to je moja prva neprijatna istina - a to znači da rizikujemo da se inflacija učvrsti", rekla je ona za "Fajnenšel tajms".

"Kada vladama nedostaje fiskalni prostor ili politička podrška da odgovore na problem, centralne banke će možda morati da prilagode svoju monetarnu politiku kako bi uzele u obzir finansijski stres", rekla je ona u svom govoru.

Ona je dodala da bi centralne banke trebalo da postave "visoki prag" za prihvatanje da inflacija ostane duže iznad ciljanih dva odsto, jer bi to moglo da učini rast cena još snažnijim, kao što se desilo u SAD 1960-ih.

Finansijski stres u evrozoni "takođe može imati različite regionalne posledice, sa rasponom koji će više rasti u nekim visoko zaduženim ekonomijama", a to bi moglo da "pojača druge ranjivosti koje proizlaze iz zaduženja domaćinstava i velikog udela hipotekarnih kredita sa promenljivom stopom u nekim zemljama", objasnila je ona.

Gopinat je ocenila da bi Evropska centralna banka i druge banke "trebalo da budu spremne da reaguju snažno" na znake uporne inflacije čak i ako to dovede do "mnogo većeg zahlađenja" na tržištu rada.

ECB je podigla referentnu kamatnu stopu na 3,5 odsto ranije ovog meseca i nagovestila da je još jedno povećanje od četvrtine poena "vrlo verovatno" u julu.

Zvaničnica MMF je pozvala vlade EU da pristanu na nova pravila za smanjenje budžetskih deficita i nivoa duga, koji su u mnogim zemljama, uključujući Francusku i Italiju, porasli iznad 100 odsto bruto domaćeg proizvoda, i da stvore jedinstvenu šemu osiguranja depozita za sve banke u evrozoni.

Američka vlada je obezbedila dodatne garancije za depozite kako bi ublažila krizu u američkom bankarstvu izazvanu kolapsom "Silikon veli banke" u martu.

image