Ekonomija

ECB: Moramo da istrajemo sa visokim stopama, tako sprečavamo inflaciju

Rastući troškovi rada bi mogli zadržati inflaciju na visokom nivou nekoliko godina, upozorava šef centralne banke
ECB: Moramo da istrajemo sa visokim stopama, tako sprečavamo inflacijuwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Evropska centralna banka mora da istraje u dizanju kamatnih stopa kako bi izbegla povratnu spregu rasta cena i plata u evrozoni, rekla je šefica te institucije Kristin Lagard.

Blok je još od kraja pandemije pogađan "preklapajućim inflatornim šokovima", rekla je Lagard na godišnjoj konferenciji u Sintri u Portugalu.

Kako napominje, iako je ECB napravila "značajan napredak" tako što je podigla referentnu kamatnu stopu sa minus 0,5 odsto koliko je iznosila prošle godine, na 3,5 odsto koliko iznosi ovog meseca, "i dalje ne može da proglasi pobedu" nad inflacijom.

Lagard je ocenila da početna faza inflacije, a u kojoj su troškovi izazvanim šokovima u tržištu snabdevanja i energetskom krizom preneti na potrošače i manje kompanije, prolazi. Međutim, sada predstoji druga faza koju karakterišu rastući troškovi na radnu snagu, uz predviđanja da će plate u evrozoni porasti za 14 odsto do 2025. godine, prenosi "Fajnenšel tajms".

Šefica ECB je istakla da će u narednih nekoliko godina rasti neto plate, što bi moglo da ima negativan uticaj na inflaciju.

Neizvesnost oko posledica ovih faktora na cene onemogućava ECB da tačno kaže kada će podizanju kamatnih stopa doći kraj, iako je, kako prenosi britanski list, najavljeno da je još jedno podizanje od četvrtine poena u julu "veoma verovatno".

"Pod ovim uslovima, malo je verovatno da će centralna banka u bliskoj budućnosti moći sa punim poverenjem da izjavi da su konačne stope dostignute", rekla je Lagard.

image