Ekonomija

Tržištu nekretnina u Nemačkoj preti kolaps: Prodaja najniža u poslednjih pet godina

Obim poslova u prvoj polovini 2023. opao je za 50 odsto u odnosu na prethodnih šest meseci na 14,9 milijardi evra
Tržištu nekretnina u Nemačkoj preti kolaps: Prodaja najniža u poslednjih pet godinaGetty © Sean Gallup

Nemačko tržište komercijalnih nekretnina palo je na najniži nivo od 2017. godine zbog turbulencija koje su izazvane rastom kamatnih stopa.

Obim poslova u prvoj polovini 2023. opao je za 50 odsto u odnosu na prethodnih šest meseci na 14,9 milijardi evra (16,2 milijarde dolara), prema podacima koje je objavila kompanija za nekretnine Džej-El-El. Ovaj iznos je bio na oko dve trećine ispod proseka u poslednjih pet godina, piše "Blumberg".

Zastoj u Nemačkoj odražava razvoj događaja u evropskim zemljama kao što su Švedska, Irska i Velika Britanija. Tržišta komercijalnih nekretnina su "blokirana", jer se kupci i prodavci bore da se dogovore oko cena.

Rastuće kamatne stope dovele su do povećanja troškova pozajmljivanja, što je navelo potencijalne investitore u nekretnine da traže druge opcije sa većim prinosima. To rezultira slabijom ponudom, a vlasnici se opiru odobravanju velikih popusta na knjigovodstvene vrednosti zbog zabrinutosti koje bi mogle dovesti do porasta odnosa duga.

Ipak, postoje znaci da se tempo kontrakcije tržišta usporava, a pad iz godine u godinu postaje sve manje izražen, prema podacima Džej-El-Ela. Zaustavljanje pada bio bi prvi korak ka eventualnom oporavku tržišta.

Izvesnost o budućem putu kamatnih stopa mogla bi da pomogne da se tržište ponovo pokrene tako što će kupcima i prodavcima biti lakše da pronađu zajednički jezik. Tržišta trenutno očekuju da Evropska centralna banka okonča istorijsku seriju povećanja kamatnih stopa narednih meseci.

"Postoji realna šansa da bi se očekivanja cena mogla približiti do kraja godine" ako ECB prestane da povećava stope, navodi BNP Paribas Ril Estejt u posebnom saopštenju u sredu koje pokazuje sličan razvoj događaja. Oni smatraju da vi to "značajno poboljšalo sigurnost planiranja i za kupce i za prodavce" i dovelo do oporavka.

Ipak, obim poslova će verovatno ostati na niskom nivou do kraja godine, jer će slaba nemačka ekonomija pružiti "vrlo malo, ako uopšte i bude mogla, vetra u leđa“ industriji nekretnina, saopštio je BNP.

image