Ekonomija

Inflacija u Velikoj Britaniji diže kamatne stope

Finansijska tržišta očekuju da će novi kamatni skok uslediti pre Božića, i to iznad šest odsto, dok "Džej-Pi Morgan" upozorava da bi stope mogle dostići i sedam procenata
Inflacija u Velikoj Britaniji diže kamatne stope© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Banka Engleske će možda morati da podigne kamatne stope na čak sedam odsto da bi se uhvatila u koštac s konstantno visokom inflacijom, upozoravaju ekonomisti koji strahuju da bi sve veći troškovi zaduživanja mogli da odvedu privredu u recesiju.

Imajući u vidu da su domaćinstva pod velikim pritiskom sve viših troškova hipoteka, američka investiciona banka "Džej-Pi Morgan" saopštila je da postoji rizik da bi uporna inflacija mogla da dovede do toga da centralna banka podigne kamatne stope više od očekivanog.

Banka Engleske je prošlog meseca podigla kamatne stope za pola poena – na pet odsto, a Velika Britanija ima najvišu stopu inflacije od zemalja G7.

Finansijska tržišta očekuju da će novi kamatni skok uslediti pre Božića, i to iznad šest odsto, dok "Džej-Pi Morgan" upozorava da bi stope mogle dostići i sedam procenata.

Američka banka je saopštila da su povećani rizici od pada britanske ekonomije sledeće godine zbog uticaja porasta troškova pozajmljivanja koji utiču na poslovno poverenje i povećavaju nezaposlenost.

image