Ekonomija

OPEK predviđa povećanje potražnje za naftom u 2024. godini

Potražnja za naftom bi iduće godine mogla da se poveća za 2,2 miliona barela na dan i iznosiće oko 104,3 miliona barela na dan, objavili su u toj organizaciji
OPEK predviđa povećanje potražnje za naftom u 2024. godiniGetty © David McNew

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) predviđa dodatna zatezanja na svetskom tržištu nafte, pošto očekuju da će potražnja za tim energentom naredne godine značajno porasti.

Potražnja za naftom bi iduće godine mogla da se poveća za 2,2 miliona barela na dan i iznosiće oko 104,3 miliona barela na dan, objavili su u toj organizaciji. 

To povećanje je duplo veće od procene Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja savetuje potrošače, piše "Blumberg".

Rast potrošnje će nadmašiti najavljeno povećanje ponude tog kartela, pošto će "apetit" za naftom iz opeka porasti na 30,2 miliona barela na dan - odnosno oko dva miliona neko što je bio prošlog meseca. 

Saudijska Arabija i njeni partneri su smanjili proizvodnju nafte kako bi izbalansirali tržište na kom se beleži blagi pad potrošnje.

Cena nafte prešla je 80 dolara po barelu u sredu, prvi put posle dva meseca, nakon što su Saudijci dva puta smanjili proizvodnju nafte, dok potražnja za naftom u Kini ostaje snažna. 

IEA predviđa da će potražnja za naftom iduće godine porasti za 1,1 milion barela na dan, tvrdeći da će to povećanje biti ograničeno efikasnošću savremenijih vrsta goriva i rastom popularnosti električnih vozila, navodi "Blumberg".

Trinaest članica OPEK-a ispumpavale su u junu u proseku 28,2 miliona barela dnevno, što je malo više nego prethodnog meseca, navodi se u izveštaju.

image