Ekonomija

Rusija i Kina navodno planiraju novu valutu koja će parirati dolaru

Rusija i Kina navodno planiraju uvođenje nove valute koja bi mogla da "stane na crtu" dolaru kao primarnoj svetskoj moneti
Rusija i Kina navodno planiraju novu valutu koja će parirati dolaruwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Rusija i Kina rade na novoj valuti koja biti zasnovana na zlatnim rezervama i koja bi mogla zbaci dolar sa mesta glavne svetske valute.

Ekonomisti, ipak, smatraju da je stvaranje te monete malo verovatno i navode da je američki dolar "najbezbednija" i najšire rasprostranjena valuta.

"Dolar ostaje najbezbednija, najzgodnija i najrasprostranjenija valuta u Aziji i svetu, danas. I to se neće promeniti u skorije vreme", rekla je "Foks biznisu" ekonomista Min-Hua Čijang.

Ni Peking ni Moskva nisu potvrdili da planiraju stvaranje slične valute, ali je Kina početkom godine počela da kupuje velike količine zlata, dok je Rusija bila primorana da odustane od dolara zbog sankcija koje su joj uvedene po početku specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Neki stručnjaci upozoravaju da ovakvi potezi u kombinaciji sa bliskim prijateljstvom Moskve i Pekinga mogu da ukažu na to da Kina planira da lansira novu valutu koju bi "podržavale" zlatne rezerve.

Ideja zajedničke rusko-kineske valute periodično se pojavljivala poslednjih godina, naročito kada je Centralna banka Rusije otvorila kancelariju u Pekingu 2017.

Saradnik Fondacije za odbranu demokratije Kreg Singlton kaže da "u suštini Peking i Moskva žele da izgrade svoju sferu uticaja i valutu unutar te sfere kako bi se zaštitili od pretnji američkih sankcija."

Stručnjak za trgovinu Frensis Hant kaže da je ideja da se zlato koristi kao zalog valute najbolji način da se izgradi poverenje u valutu koja bi mogla i da bude u digitalnoj formi kako bi Peking lakše pratio aktivnosti svojih državljana.

Čijang sa druge strane smatra da će potencijalni uspeh nove valute biti "relativno mali" kada je reč o trgovini, kao i da će biti teško promovisati digitalnu valutu.

"U avgustu 2022. godine 43 odsto globalnih transakcija bilo je u dolarima, 34 posto u evrima, dok je trgovina u juanima iznosila svega dva procenta", rekla je ona.

Juan (ženminbi) je i danje za više klasa ispod evra i dolara a poverenje stranaca u ekonomske mogućnosti Rusije i Kine, odnosno njihov nedostatak, je glavna prepreka u stvaranju zajedničke valute, rekla je Čijang.

image