Rusija

Peskov o povratku zamrznutih zlatnih rezervi: Nada umire poslednja

Usled zapadnih sankcija zamrznuto je oko 300 milijardi dolara zlatnih rezervi zemlje
Peskov o povratku zamrznutih zlatnih rezervi: Nada umire poslednjawww.globallookpress.com © © Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, odgovarajući na pitanje da li se Rusija nada da će vratiti zlatne i devizne rezerve koje je Zapad zamrznuo, rekao da nada umire poslednja.

"Pošto se radi o međunarodnoj krađi, kršenju svih međunarodnih prava i zakona, nastavićemo da se borimo za naše interese. Nada umire poslednja", rekao je Peskov.

On je pre toga kazao da je Zapad zapravo ukrao rusku imovinu i istakao da je takva radnja apsolutno nezakonita, jer zadire u državnu i privatnu svojinu, uništava temelje sistema ekonomskih odnosa koji postoji u svetu, a takođe su u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina saopštila da je usled zapadnih sankcija zamrznuto oko 300 milijardi dolara zlatnih rezervi zemlje.

Ranije je evropski komesar za vladavinu prava Didje Rejnolds kazao da smatra da zamrznute zlatne rezerve Rusije u visini od 300 milijardi evra mogu biti sačuvane kao garancija dok ne počne obnova Ukrajine u kojoj će i Rusija učestvovati. On je dodao da je u okviru evropskih sankcija u sedam zemalja EU zamrznuta imovina 90 ljudi vredna više od 17 milijardi evra, od čega je u Nemačkoj 2,2 milijarde evra.

Zapad je odlučio da zamrzne sredstva Centralne banke Rusije nakon što je Rusija 24. februara 2022. godine pokrenula specijalnu vojnu intervenciju u Ukrajini.

image