Ekonomija

Kapitalni projekti: Gradi se obilaznica oko Kragujevca, Moravskim koridorom do Kruševca u oktobru

Reč je o 22 kilometra i ta obilaznica će posle da se nastavi do Vučkovice, nastaviće se brza saobraćajnica prema Kniću, prema Mrčajevcima da bi bili spojeni sa Koridorom 11, putem Čačak-Kraljevo. Time Kragujevac u potpunosti vezujemo za Beograd i Moravski koridor, rekao je Vučić
Kapitalni projekti: Gradi se obilaznica oko Kragujevca, Moravskim koridorom do Kruševca u oktobruNone © FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ/ nr

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca potpisan je danas u Beogradu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i direktor preduzeća "Srbija auto-put" Zvonimir Marković.

"To je najveći projekat koji je Kragujevac video u poslednjih četiri-pet decenija i vredan je 265 miliona evra. Reč je o 22 kilometra i ta obilaznica će posle da se nastavi do Vučkovice, nastaviće se brza saobraćajnica prema Kniću, prema Mrčajevcima da bi bili spojeni sa Koridorom 11, putem Čačak-Kraljevo. Time Kragujevac u potpunosti vezujemo za Beograd i Moravski koridor", zaključio je Vučić.

Ugovor je potpisan uoči Uvodne konferencije projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja 145 lokalnih samouprava u Srbiji - projekat LIID, čija ukupna vrednost iznosi 265,2 miliona evra.

Moravski koridor do Kruševca u oktobru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je sa ambasadorima SAD i Turske, Kristoferom Hilom i Hamijem Aksojem, kao i sa predstavnicima konzorcijuma "Behtel-Enka", razgovarao o daljoj dinamici izgradnje Moravskog koridora. Vučić je na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" naveo da je dogovoreno da do kraja oktobra ove godine bude završeno 11 kilometara od Makrešana do Kruševca (Koševi), dok će ceo projekat biti gotov do 2025. godine.

"Ovo je projekat od izuzetnog značaja i prvi je auto-put u Srbiji koji povezuje istok i zapad naše zemlje. Važno je i to što su partneri iz SAD i Turske izrazili želju da učestvuju u novim infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbiji", naveo je Vučić nakon sastanka sa ambasadorima SAD i Turske i delegacijom konzorcijuma "Behtel-Enka".

image