Ekonomija

Nemački energetski gigant na kolenima: "Uniper" prijavio 40 milijardi evra gubitka

Od 24. februara, akcije te kompanije izgubile su 93 odsto vrednosti, pa je tako njihova trenutna tržišna vrednost 1,14 milijardi evra, dok je početkom godine bila 15,2 milijarde evra
Nemački energetski gigant na kolenima: "Uniper" prijavio 40 milijardi evra gubitkawww.globallookpress.com © © Piero Nigro / Alto Press

Najveći nemački uvoznik gasa, kompanija "Uniper" prijavila je gubitak od oko 40 milijardi dolara, među najvećima u korporativnoj istoriji ove zemlje, preneo je Rojters.

Kompanija koja završava proces nacionalizacije, korak koji je preduzet upravo da bi se sprečio njen krah, našla se u velikim problemima posle uvođenja EU sankcija Rusiji koje su podrazumevale i prestanak isporuke gasa.

Evropske sankcije na ruske energente izazvale su opštu energetsku krizu na Starom kontinentu, a "Uniper" je do sada najveća korporativna žrtva "kažnjavanja Rusije".

Od početka vojne operacije u Ukrajini 24. februara, akcije gasnog giganta izgubile su 93 odsto vrednosti, pa je tako njihova trenutna tržišna vrednost 1,14 milijardi evra, dok je početkom godine bila 15,2 milijarde evra.

U "Uniperu" su rekli da je u neto gubitak uračunato deset milijardi evra ostvarenih gubitaka koje je kompanija imala zamenom ruskog gasa i kupovinom tog energenta na spot tržištu po mnogo višim cenama, čemu treba dodati još 31 milijardu evra budućih gubitaka u vezi sa tim problemom.

Šef za finansijske poslove u kompaniji izjavila je da će sve to ostaviti ogromne ožiljke na finansijskim rezultatima. Ona je dodala da se privodi kraju državno preuzimanje kompanije.

Protiv dojučerašnjeg glavnog dobavljača "Gasproma", "Uniper" razmatra da pokrene postupak pred švedskim arbitražnim sudom tražeći milijarde evra kompenzacije.

Kako kažu u "Uniperu", rade i na novom gasnom portfoliju kompanije, kako bi pokušali da se do 2024. godine izbore sa gubicima koje su imali zbog gasne krize. Planiraju i povlačenje sa ruskog tržišta gde poseduju 83 odsto akcija u kompaniji "Unipro", svom ruskom odeljku za koji kažu da već imaju zainteresovane kupce.

"Uniper" je u dogovoru sa nemačkom vladom, dobio 18 milijardi evra kredita, od kojih je 14 milijardi povučeno do kraja oktobra.

image