Ekonomija

Ukrajinska Rada usvojila budžet sa rekordnim deficitom

Za potrebe odbrane države Kijev planira da tokom sledeće godine izdvoji 28,1 milijardu dolara i računa na pomoć Zapada u popunjavanju rupe u budžetu
Ukrajinska Rada usvojila budžet sa rekordnim deficitomwww.globallookpress.com © Hermann Wöstmann

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je budžet za predstojeću godinu, koji uključuje rekordan deficit u iznosu od 39 milijardi dolara, saopštio je ukrajinski deputat Jaroslav Železnjak na Telegramu.

Kako je naveo, Kijev se nada da će inostrani partneri Ukrajine sada visoko oceniti preciznost kijevskog režima i pomoći popunjavanju deficita.

"Kada je u pitanju prevremeno usvajanje budžeta, ovo je istorijski rekord za Ukrajinu. Nadamo se da će međunarodni partneri ceniti našu tačnost i u potpunosti finansirati, takođe rekordni, deficit od 38 milijardi dolara", napisao je Železnjak.

Za zakon je glasalo 295 narodnih deputata, 35 je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Komitet Vrhovne rade za budžet objavio je informaciju da će bruto domaći proizvod države porasti za 3,2 odsto, dok će se potrošačke cene povećati za 28% u 2023. godini.

Predviđa se rast spoljnog duga Ukrajine od 35,6 milijarde dolara i on bi trebalo da dostigne ukupno 158,5 milijardi dolara.

Za potrebne nacionalne odbrane Kijev će izdvojiti 18,2% predviđenog BDP-a ili 28,1 milijardu dolara. To je povećanje od oko 10,48 milijardi dolara u odnosu na dosadašnje izdatke.

Kako prenose ukrajinski mediji, Zapad i međunarodne finansijske organizacije su finansirali 58% budžetskog deficita tokom 2022. godine, a od prvog dana specijalne vojne operacije, 24. februara do 1. novembra Kijev je dobio vojne obveznice i kredite u vrednosti od 39,7 milijardi dolara.

Polovina tog iznosa obezbeđena je kao bespovratna pomoć, dok će drugi deo Kijev morati da vraća sa kamatama čija stopa do sada nije objavljena.

image