Ekonomija

Francuska ponovo pokreće nuklearke - restrikcije ipak neminovne

Prekidi u snabdevanju strujom mogli bi da se izbegnu ukoliko se potrošnja struje smanji za jedan do pet odsto
Francuska ponovo pokreće nuklearke - restrikcije ipak neminovnewww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Šest od 12 nuklearnih reaktora u Francuskoj, za koje je u maju utvrđeno da imaju problema sa korozijom, popravljeno je i uskoro bi mogli biti ponovo pokrenute, izjavila je francuska ministarka energetike Anjes Panijer Runašer.

Ona je za radio "Frans inter" rekla da u ovom trenutku "nema razloga" da se veruje da energetski operater EDF neće moći da ponovno pokrene sve reaktore.

Prethodno su mediji preneli da je EDF angažovao oko 100 američkih varilaca iz Vestinghausa kako bi se popravke završile na vreme.

Nije isključena mogućnost restrikcija struje

U Francuskoj, oko 70 odsto električne energije potiče od 56 nuklearnih reaktora kojima upravlja EDF. Međutim, mnogi od njih su zatvoreni zbog remonta, neki zbog problema sa korozijom. Trenutno radi samo 31 reaktor. EDF se obavezao da će ponovo pokrenuti sve reaktore pre zime.

Međutim, od 6. oktobra došlo je do štrajkova među zaposlenima EDF-a, koji su uključeni u popravke 19 reaktora, zbog čega je remont odložen. 

Prošlog meseca, RTE, francuski operater za električne mreže, upozorio je da ne može isključiti mogućnost restrikcija struje zbog štrajkova koji usporavaju popravke.

Kako navodi RTE, prekidi u snabdevanju strujom mogli bi da se izbegnu ukoliko se potrošnja struje smanji za jedan do pet odsto, a u slučaju ekstremno hladne zime za 15 odsto.

Ukoliko se postrojenja ne pokrenu na vreme, to će, tvrdi RTE, imati "teške posledice" po snabdevanje električnom energijom tokom zime.

image