Ekonomija

Vučić: Inflacija počinje značajnije da pada, samo da nas nafta ne uništi

Poslednja vest je da inflacija pada značajnije i sada je 12,5 posto. Idemo polako do osam, devet posto godišnje", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Vučić: Inflacija počinje značajnije da pada, samo da nas nafta ne uništiGetty © Morris MacMatzen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da inflacija u Srbiji počinje značajnije da pada i sada je 12,5 odsto.

"Poslednja vest da inflacija pada značajnije i sada je 12,5 posto. Idemo polako do osam, devet posto godišnje, ako nas nafta ne uništi", rekao je Vučić za RTS iz Laktaša tokom posete Republici Srpskoj i dodao da prvi put danas vidi i minimalni pad cena nafte.

On je rekao i da Srbija nema problem sa likvidnošću i da ima pet milijardi evra na računu.

"Mnogo veće zemlje nemaju toliko para, ali moramo da se držimo pravila, nivoa plata i penzija i propisanog deficita", ukazao je Vučić.

Podsetimo, velika globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izveštajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom sveta, sugeriše da bi cene nafte mogle da dostignu 100 dolara po barelu pre kraja godine.

U najnovijoj analizi portala Oil prajs (oilprice.com) navodi se da zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u ovom trenutku proizvode manje nafte zbog saudijskog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje i obustave utovara sirove nafte na nigerijskom terminalu Forkados zbog rizika od curenja.

Brojke variraju u zavisnosti od izvora, ali istraživanje Rojtersa je pokazalo da je OPEK u julu smanjio proizvodnju nafte za 840.000 barela dnevno u odnosu na jun. Nafta "brent" se ranije ove nedelje prodavala za 85 dolara po barelu, dok je cena američke nafte VTI porasla na blizu 82 dolara po barelu.

Glavno pitanje je koliko će poskupeti nafta pre nego što OPEK odluči da ukine rezove i obnovi proizvodnju u punom kapacitetu, a neizvesno je da li će moći da podstakne proizvodnju dovoljno brzo ako to bude potrebno.

image