Ekonomija

RT Balkan analiza: Koliko će nas koštati grejanje ove sezone i koji energent je najpovoljniji

Struja i gas su već dva puta poskupeli od početka godine, a najavljena je još jedna korekcija cena do kraja godine. S druge strane, pelet, ugalj i drva su uglavnom jeftiniji u odnosu na isti period prošle godine
RT Balkan analiza: Koliko će nas koštati grejanje ove sezone i koji energent je najpovoljniji© ProstoSvet / guruXOX / Oleksandr Delyk - stock.adobe.com

Građanima koji se greju na struju i gas, računi će ove sezone biti uvećani, ali bi oni koji koriste čvrst ogrev mogli proći jeftinije nego prošle godine.

Struja i gas su već poskupeli od početka godine, a najavljeno je još jedno potencijalno poskupljenje do kraja 2023. S druge strane, cene ogreva, pre svega peleta, ali i drva i uglja, koje su prošle godine bile ekstremno visoke, sada su niže za oko 10 odsto nego lane. To, međutim, ne znači da će tako i ostati dok ne dođe vreme da se pale peći.

Daljinsko grejanje građani plaćaju različito u zavisnosti od grada u kojem žive, a od početka godine u nekim gradovima, poput Beograda, je cena već porasla. Beogradske toplane sada naplaćuju 125,23 dinara po kvadratu, što za stan od 60 kvadrata podrazumeva mesečnu ratu od oko 7.500 dinara, odnosno ukupan trošak grejanja za godinu dana od oko 90.100 dinara, što ga svrstava među najskuplje vidove grejanja.

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) na početku svake sezone, u oktobru, objavljuje analizu cena, a po njihovoj računici tokom grejne sezone 2022/2023. najisplativije je bilo grejanje na gas.

U obzir se uzimaju troškovi energije za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni, u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana. Računa se da se u tom periodu za grejanje potroši energija od oko 9.000 kilovat-časova, što je, kada je u pitanju gas, prošle godine koštalo 45.500 dinara. Ove zime bi ceh mogao biti veći za oko 15.000 dinara.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da i uz još jedno poskupljenje koje je najavljeno cena gasa još ne prevazilazi cenu uglja i drveta, a pogotovo ceo angažman koji potrošač ima sa drugim energentima oko loženja i pepela. Metar kubni je prošle godine koštao oko 42,1 dinara, a potom je poskupeo u januaru i maju za 10 i 11 odsto. 

"Gas je najjeftiniji, najugodniji i najbolji energent, čak i sa najavljenim poskupljenjem od 10 odsto. Važno je napomenuti da cena kubika nije ista u svim mestima u Srbiji, jer ima više distributera", kaže Vuletić za RT Balkan.

On napominje da sve više domaćinstava prelazi na gas, jer je "Srbijagas" odobrio plaćanje priključka na tri godine.

"Ako se 700 evra plaća na 36 rata, jedna je oko 20 evra, to nisu velike pare, da čovek ne može da priušti da mu se do kuće dovede gas. Kada je u pitanju snabdevanje, nema nikakvih problema, imamo i više nego što nam treba za sledeću sezonu u skladištima kod nas i u Mađarskoj", tvrdi Vojislav Vuletić.

Ugalj, drva i pelet jeftiniji nego lane

Analiza agencije za energetiku pokazuje da je grejanje korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, za 7.650 dinara po kubnom metru i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, prošle godine koštalo 63.000 dinara, dok su značajno veće troškove, iznad 104.000 dinara, imala domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, sa cenom od 10.700 dinara po kubnom metru i imaju peći niže efikasnosti. Nešto niži troškovi od 96.200 dinara bili su za domaćinstva koja koriste pelet, ako su koristili efikasnije peći konstruisane za ovo gorivo.

Saša Petrović sa beogradskog stovarišta "Iverak" kaže da ovih dana metar drva košta 9.400 dinara, isečena su 9.800, a iscepana 10.500 dinara i napominje da su cene oko 10 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

"Iscepana drva su najskuplja, jer su spremna za loženje. Podjednako potrošači kupuju sve vrste drva, ali trenutno potražnja nije velika, jer se ona obično poveća krajem avgusta, kada se ljudi vrate sa letovanja", kaže Saša Petrović.

On napominje da je ponuda peleta ove godine velika, da ima više od 15 vrsta, a da je cena po toni od 30.000 do 35.000 dinara. Podseća da je prošle godine cena bila ekstremno visoka, pa da je ista količina koštala i do 45.000 dinara. 

Troškovi grejanja na ugalj su, prema podacima AERS-a prošle sezone bili od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi. Tona je, u zavisnosti od vrste uglja koštala od 21.000 za "obilić" do 24.000 dinara za "banovići". 

"Što se tiče uglja, uglavnom iz Crne Gore dolazi 'pljevaljski', koji je 18.800 dinara sa prevozom, i iz Bosne 'breza' je 27.000 dinara, on ima jaču kalorijsku vrednost i pogodniji je za kotlove. 'Banović' nam retko stiže i trenutno ga nema na stovarištima", kaže Saša Petrović.

Najveće troškove energije za grejanje, prema analizi AERS-a, su prošle godine imala domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan, butan gas i lož-ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, morali su da izdvoje 155.800 dinara za električnu energiju, 167.000 dinara za propan butan gas, odnosno 188.500 dinara za lož-ulje.

Dogrevanje po skupoj tarifi uvećava račun 40 odsto

Domaćinstva koja koriste termoakomulacione peći prošle godine su imala troškove od 64.400 dinara, ali samo ukoliko su koristili isključivo jeftiniju noćnu električnu energiju. Iz Agencije za energetiku su istakli da dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 40 odsto

Energenti su u ovoj godini već poskupeli dva puta. Gas je od 1. januara u proseku poskupeo za 11, a od 1. maja u proseku deset odsto. U slučaju struje, i ona je poskupela dva puta na iste datume, po osam odsto. U izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je objavljen posle prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana, početkom jula piše da će struja poskupeti u novembru, a potom i sledeće godine u maju.

Iz Agencije za energetiku poručuju građanima da, ukoliko su u mogućnosti, izoluju stambeni prostor i promene prozore. Za one koji kupuju nove peći i kotlove, savet je da izaberu one koje su energetski što efikasniji.

image