Ekonomija

Pojeftinila drva i pelet – na stovarištima kao pred grejnu sezonu

Veća je ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor, a isporuke svakodnevne jer su mnogi građani već uplatili ogrev za narednu zimu
Pojeftinila drva i pelet – na stovarištima kao pred grejnu sezonuwww.globallookpress.com © Oliver Berg

U odnosu na maj prošle godine, ogrev je jeftiniji i do 30 odsto: za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjeftiniji u prodaji na kamionu – 7.500 hiljada, dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara, prenosi RTS.

Na stovarištima je zato radno kao pred grejnu sezonu, veća je ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor. Snabdevači kažu da su isporuke svakodnevne, jer su mnogi građani već uplatili ogrev, a očekuju još veću potražnju.

"Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo, cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona koja su puna drvetom i na kojima prodaja ide nešto slabije sada nude određene akcije, pa se tako na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara", objašnjava Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Znatno povoljnije drva mogu da se kupe i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma". Cena kubika je 5.200 dinara.

Po toj ceni mogu se snabdeti i svi penzioneri. Oni se prijavljuju u Udruženju penzionera koje je sklopilo ugovor sa "Srbijašumama".

U Udruženju fabrika peleta, koje ima 80 članova, kažu da je proizvodnja normalizovana.

"Glavni prošlogodišnji problem snabdevenost sirovinom – drvetom za peletiranje ove godine više nije problem. Proizvođači peleta imaju drvo i mogu da proizvode punim kapacitetima. Pretpostavljamo da će tako biti i u narednom periodu i da će snabdevenost tržišta ostati dobra kao što je trenutno", izjavio je predsednik Grupacija za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta u PKS Mladen Stojadinović za RTS.

Stručnjaci savetuju da ranija kupovina ogreva donosi veću korist: drva najviše toplote daju kada su prosušena, cena je povoljnija a mnoga stovarišta omogućavaju plaćanje na rate.

"Mislim da su maj i prva polovina juna pravo vreme za to iz prostog razloga što će, kako se primiče grejna sezona, cene ići naviše", napominje profesor Glavonjić.

Na drva i pelet u Srbiji se greje gotovina polovina domaćinstava. Poslednjih nekoliko godina kod građana znatno opada interesovanje za kupovinu uglja.

image