Ekonomija

Britanske banke zatvaraju račune firmi koje trguju sa Ukrajinom

Sprovođenje čak i jedne transakcije u Ukrajini može dovesti do zatvaranja računa, napisao je koopredsedavajući Britansko-ukrajinske privredne komore Bejt Toms u pismu britanskom ministru finansija
Britanske banke zatvaraju račune firmi koje trguju sa UkrajinomGetty © Jack Taylor/Getty Images

Banke prisilno zatvaraju račune britanskih firmi koje trguju sa ukrajinskim zbog straha od kršenja antiruskih sankcija i praksi pranja novca, upozorili su poslovni lideri u Velikoj Britaniji.

U pismu ministru finansija Ujedinjenog Kraljevstva Endruu Grifitu, koopredsedavajući Britansko-ukrajinske privredne komore Bejt Toms poručio je da se britanske firme sve više "plaše da trguju sa Ukrajinom iz UK" zbog pomenutog rizika, javlja "Politiko" nakon uvida u dotično pismo.

Toms u pismu dodaje da je Britansko-ukrajinska privredna komora primila više žalbi od firmi kojima su bankovni računi zatvoreni, ili čiji su zahtevi za otvaranje računa odbijeni, zbog, kako navodi "Politiko", poslovanja u Ukrajini.

"Sprovođenje čak i jedne transakcije u Ukrajini može dovesti do zatvaranja računa", napisao je Toms, dodavši da britanske banke "uglavnom odbijaju da otvore račune ako je na stolu bilo kakva trgovina u Ukrajini."

Banke u Britaniji tvrde da moraju poštovati pravne obaveze, navodi "Politiko", a koje podrazumevaju i zapadne sankcije protiv Rusije.

Problem je u tome, zaključuje se iz teksta, što pod antiruske sankcije očigledno potpadaju i nekadašnje ukrajinske teritorije koje su se na referendumima prošle godine odlučile za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom, a koje Kijev i dalje smatra svojima.

Banke dalje tvrde da trgovina sa Ukrajinom nije potpuno zabranjena, ali da transakcije "sa regionima u Ukrajini koje ne kontroliše vlada", kako "Politiko" navodi", su složene, a može doći do kašnjenja transakcija dok se provere ne završe.

Toms je takođe zatražio od britanske vlade da ovaj problem razmotri u okviru nove revizije zatvaranja računa politički aktivnim ličnostima, motivisane skorašnjim iskustvima bivšeg lidera Bregzit stranke Najdžela Faraža.

Portparol britanskog Ministarstva finansija je, međutim, u odgovoru na Tomsovo pismo naveo da problemi britanskih firmi pri trgovanju sa ukrajinskim "nije u okvirima" tekuće revizije, koja se bavi pojedincima a ne firmama.

image