Svet

Koliko košta svađa sa Faražom: Banka "Natvest" izgubila 850 miliona funti zbog skandala

Odluka Alison Rouz da podnese ostavku nakon skandala sa Najdželom Faražom potresla je "Natvest" i širi bankarski sektor
Koliko košta svađa sa Faražom: Banka "Natvest" izgubila 850 miliona funti zbog skandalaGetty © Anna Moneymaker / Staff

Ostavka Alison Rouz na mesto izvršnog direktora "Natvesta", izbrisala je 850 miliona funti vrednosti banke koju podržavaju poreski obveznici.

Njena odluka da podnese otkaz usledila je po priznanju da je ona izvor priče o bankovnom računu Najdžela Faraža u "Koutsu", delu grupacije "Natvest".

Taj potez je podstakao Faraža da pozove ostatak odbora "Natvesta" da podnese ostavku, dodajući da je pozicija "Koutsovog" izvršnog direktora Petera Flavela takođe "neodrživa".

Tržišta su odreagovala i firma je izgubila 850 miliona funti.

Šokantna ostavka Alison Rouz usledila je nakon što je priznala da je napravila "ozbiljnu grešku u proceni" razgovarajući sa novinarom Bi-Bi-Sija o odnosu Faraža sa "Koutsom".

Urednik Bi-Bi-Sija, koji je sedeo pored Alison Rouz potom je preneo da je Faražu račun u "Koutsu" zatvoren jer na njemu nije imao dovoljno sredstava.

Faraž je uspeo da dobije dosije od 40 stranica od banke koji sugeriše da je njegov račun zapravo zatvoren zbog njegovih političkih stavova koji nisu u skladu sa "inkluzivnošću" banke, nakon čega je poručio: "leteće glave".

Skandal je označio ponižavajući kraj 30-godišnje karijere Alison Rouz u "Natvestu", pri čemu je predsednik banke opisao njen odlazak kao "tužan trenutak".

image